Kahkaha atmak veya çok gülmek abdesti bozar mı?

Gülmek abdesti bozar mı?

Bazı kişiler -nereden duymuşlarsa- çok fazla gülmenin veya kahkaha atmanın abdesti bozacağını duyup öğrenmişler. Bu nedenle birçok kişi tarafından yanlış anlaşılan bu konuya açıklık getirmek istiyoruz. Çok gülmek abdesti bozar mı?

Gülmek abdesti bozar mı?

Cevap: HAYIR! Direkt olarak güldüğünüz zaman abdestiniz bozulmaz. Böyle bir şey ne islami kaynaklarda vardır ne de Peygamber (s.a.v.) hayatında görülmüştür. Fakat zannedersem namaz kılarken yanındaki kişi sesini duyacak kadar gülünürse namazın bozulmasıyla birlikte abdestin de bozulacağı bilgisi zaman içerisinde çok gülmek abdesti bozar diye anlaşılmış olabilir.

Eğer bir insan namaz esnasında aklına birşey geldiğinde veya çevresinden bir olay duyduğunda gülmeye başlarsa ve bu gülme sesini hemen yanında saf tutan veya tutacak olan kişi duyarsa / duyabilirse o vakit abdest ile birlikte namaz da zaten otomatik olarak bozulmuş olur. Böyle bir durumda yeniden abdest alıp, namaz kılmak gerekmektedir.

Namaz dışında kahkaha atmak veya namazda gülmek abdesti bozar mı?
Namaz dışında kahkaha atmak veya namazda gülmek abdesti bozar mı?

Sağlık sorunları olanlar dikkat!

Yalnız bir de şöyle bir durum olabilir! Bazı insanlar -ki genelde göbekli ve idrar yollarındaki kaslarda sorunu olan kişiler bu gruba girebilir- çok güldükleri zaman istemeden de olsa idrar veya gaz kaçırabilirler. Böyle bir durum kolay kolay olmaz fakat olur da katıla katıla bir konuya gülündü, bir türlü durdurulamadı…

İşte o zaman gaz veya idrar çıkışı olabileceğinden kişinin abdest alması takva yönünden bakılırsa daha iyi olacaktır. Eğer kendinizden eminseni veya aklınıza şüphe düşmediyse namaz da kılabilirsiniz, Kur’an da okuyabilirsiniz.

0
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
Kahkaha atmak veya çok gülmek abdesti bozar mı?
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!