AIDS Hastalığı Nedir? Tehlikeleri ve Belirtileri Nelerdir?

aids nedir? aids hastalığı nasıl bulaşır?
aids nedir? aids hastalığı nasıl bulaşır?

AIDS, yani Kazanılmış Bağışıklık Yetersizliği Sendromu HIV virüsünün neden olduğu ve bu virüsün bağışıklık sistemini etkisiz hale getirmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır.

AIDS hastalığı ilk olarak 1980’li yıllarda tanımlandı ve ilk hasta 1985’li yıllarda ortaya çıktı. HIV virüsünün bu kadar tehlikeli olmasının sebebi, HIV virüsünün beyaz kan hücrelerini ve yardımcı hücrelerini imha ederek hastanın en küçük hastalığa karşı bile savunmasız bırakmasından kaynaklıdır.

Aids tehlikeleri nelerdir?

AIDS hastalığının tedavi edilmemesi halinde 10 ila 15 sene içerisinde hastanın bağışıklığını tamamen bitirerek kişiyi en küçük hastalığa karşı bile savunmasız halde bırakıyor.

AIDS Belirtileri Nelerdir?

Aids kırmızı kurdela nedir?
Aids kurdelası veya kırmızı kurdela nedir?

AIDS hastalığının belirtileri 2 ila 3 hafta içinde başlamaktadır. Bu belirtiler ise: ateş, halsizlik, burun akıntısı gibi belirtilerle başlıyor. Bundan dolayı AIDS başlarda griple karıştırılabiliyor. Hastalığın ilerleyen safhalarında belirtiler daha da şiddetlenmekte. Öyle ki bu belirtiler:

  • Pamukçuk ve boğaz ağrısı.
  • Deri döküntüleri.
  • Boğazda, koltuk altında ya da kasıklarda şişlikler.
  • Aşırı hızlı bir şekilde kilo vermek.
  • Uzun süreli ateş, ishal ve terlemeler.

Şeklinde ortaya çıkmakta. Aids kurdelası olarak da bilinen kırmızı kurdela AİDS’li hastaları temsil etmek amacıyla kullanılır. Genelde arkadaşlarını onurlandırmak için takar insanlar. ABD’de ortaya çıkmıştır. Daha fazla bilgi için Wikipedia‘yı ziyaret ediniz.

AIDS Nasıl Bulaşır?

aids nedir? aids hastalığı nasıl bulaşır?
aids nedir? aids hastalığı nasıl bulaşır?

Bilindiğinin aksine AIDS bulaşıcı bir hastalık değildir. AIDS’e neden olan HIV virüsü bulaşıcı bir virüstür ve bu virüs sayesinde hastalık yayılır.

HIV virüsünün bulaşıcı olmasının yanı sıra ülkemizde 1985-2018 yılları arasında kayıtlı 1.178 AIDS vakası bulunmaktadır. Bu hastalıkların ise %49’u cinsel ilişki kaynaklıdır.

Bu durumda cinsel ilişkide ne kadar dikkatli olunması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz. HIV virüsü sadece cinsel ilişkiyle bulaşmaz. Aynı zamanda kan yoluyla da bulaşabilir.

Yüz yüze konuşunca Aids bulaşır mı?

Yani bilindiğinin aksine AIDS hastasıyla yüz yüze konuşmanızda size HIV virüsü bulaştıramaz. Ancak yine de tedbirli olmakta fayda var diyebiliriz. AIDS ile alakalı merak ettiğiniz konuları yorum alanından sorabilir, diğer sağlık haberleri için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

0
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
AIDS Hastalığı Nedir? Tehlikeleri ve Belirtileri Nelerdir?
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!