Hipertansiyon Nedir? Hipertansiyon belirtileri nelerdir?

hipertansiyon yüksek tansiyon nedir?
Hipertansiyon

HİPERTANSİYON NEDİR? Türkiye’de birçok kişide görülen hipertansiyon hastalığı ile alakalı bu haberde hipertansiyonun belirtileri nelerdir, hipertansiyon neden oluşur gibi konulara yer verilecektir.

Hipertansiyon hastalığı nedir?

Hipertansiyon; damarın içindeki kanın damar duvarına yaptığı yüksek basınca denir. Büyük ve küçük tansiyonun olması gerektiğinden fazla olması olarak bilinir. Bir başka bilinen adı ise yüksek kan basıncıdır. Belli etmeden gizliden gizliye böbrek, beyin gibi organlarımıza zarar vererek birden ortaya çıkıyor gibi görünmesine de sebep olduğundan ötürü halk arasında “sessiz düşman” adı verilir.

Hipertansiyon, kan basıncı yüksekliğidir. Birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Ülkemizdeki kişi sayısı 15 milyona aşkındır.  Bu hastaların %5-6’sı tedavi edilerek sağlıklarına kavuşabiliyor. Dediğimiz gibi ortaya çıkışını birçok nedene bağlayabiliriz fakat bunların başında genetik yatkınlık ve fazla tuz tüketimi yer almaktadır.

Ancak bu hastaların %95’inde hastalığın nedeni belli değildir. En kısa süre içerisinde doktora başvurulması gerekmektedir. Aksi taktirde beyin kanaması ve felce sebep olmaktadır.  Hipertansiyon’un belirtileri herkeste aynı olmasa da genel olarak aşağıdaki listede yer alan durumlarda dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.

Yüksek Tansiyon hastalığı nedir?
Yüksek Tansiyon hastalığı nedir? Hipertansiyon’un belirtileri nelerdir?

HİPERTANSİYON BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Hareket etme, bir işle meşgul olmada hissedilen aşırı halsizlik durumu,
  • Çabuk yorulma,
  • Aniden gelen burun kanamaları,
  • Kulaklardan gelen çınlama sesleri,
  • Yürür esnada veya merdiven çıkarken zorlanma,
  • Sıklıkla idrara çıkma,
  • Seyrek görülen bacaklarda şişlik,

Yukarda görülen hipertansiyon belirtilerinin herhangi birine rastlamanız durumunda size en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir. Bazı hipertansiyon belirtilerinde, kan basıncının çok yoğun olduğu sıralarda çift görme, dilde peltekleşme, yüzde veya vücutta karıncalaşma gibi belirtileri de görülmektedir.

Hipertansiyon neden olur?

Hipertansiyon nedenleri arasında günlük aşırı tuz alımı, stres,  obezite, veya aileden birinde hipertansiyon bulunması dahilinde oluşabilecek durumdur.

0
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
Hipertansiyon Nedir? Hipertansiyon belirtileri nelerdir?
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!