Depresyonda mıyız? Kısaca depresyon nedir konusunu ele aldık!

depresyon nedir
depresyon nedir

Jodd.net Sağlık – Depresyon nedir? Depresyonda mıyız? Bu soruya cevap erebilmemiz için öncelikle depresyonun ne olduğunu bilmemiz gerekir. Depresyon günlük yaşantımızı etkileyen, belirli bir süredir devam eden, daha önceden bize zevk veren şeylerin zevk verememesi, iştahımızı, uyku düzenimizi ve en önemlisi sosyal ve mesleki yaşantımızı etkileyen bir psikolojik rahatsızlıktır.

Depresyon nedir?

Her ne kadar yukarıda kısaca depresyon nedir sorusuna değindiysekte kısaca söz etmek gerekirse depresyon psikolojik bir hastalıktır. Tedavi edilmesi gerekiyor ve bu süreçte olan kişilere karşı hassas davranmamız gerekiyor.

Kendimizi psikolojik anlamda rahatsız hissettiğimiz her durumda depresyondayım demek elbette doğru bir tanım olmayacaktır. Kendinizi kötü hissettiğiniz bir durumda bir uzmanla görüşmek elbette yapacağınız en doğru davranış olacaktır. Kendi kendimize internetten okuyarak tanı koymak ve kendimizi etiketlemek kendinize verebileceğiniz en büyük zarar olabilir.

depresyon belirtileri nelerdir?
depresyon belirtileri nelerdir?

Depresyon öykülerine genel olarak baktığımız zaman altta yatan bir suçluluk ya da ezilmişlik duygusunu görebiliriz. Bu duygular insanı depresyona sürükleyen en önemli faktörlerdir. Bunun dışında depresyonun nedenleri arasında genetik faktörler, biyolojik faktörler, çevresel ve psikolojik faktörler yer almaktadır.

Depresyonun Belirtileri Nelerdir?

  • Suçluluk hissi,
  • Cinsel isteksizlik,
  • Eskiden yapmaktan zevk alınan şeyleri yaparken zevk alamama,
  • İntihar düşüncesi ya da intihar girişimleri,
  • Gereğinden fazla yorgunluk,
  • Çok uyumak ya da az uyumak,
  • İştah artması ya da iştah azalması,
  • Halüsinasyon görmek,
  • Odaklanmakta zorluk çekmek,
  • Sosyal aktivitelere katılmakta isteksizlik.

Özellikle koronovirüs salgını sonrası insanlar evlerine kapanınca kendilerini eskisine oranla çok daha fazla dinlemeye başlamış kendilerinde olmasa bile pek çok rahatsızlıkla ilgili acaba demeye başlamışlardır. Kendinizi kötü hissetmeye başlamış, depresyonda olduğunuzu düşünmeye başlamış olabilirsiniz. Hatta depresyonda da olabilirsiniz. Bir psikoloğa gitmeniz biraz önce de bahsettiğimiz gibi en doğru yöntem olacaktır. Bu sayede en etkili ve en hızlı çözüme kavuşabileceksiniz.

Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?

Her psikoloğun ya da psikolojik danışmanın yöntemi farklı olmakla birlikte genel olarak izlenen bazı yöntemler vardır. Bunların başında Türkiye’de genel olarak uygulanan BDT yani bilişsel davranışçı terapi yöntemi gelmektedir. BDT’de inanılan düşünce eğer bir kişinin duygu ve düşüncesi değişirse davranışları da değiştirir şeklindedir. Çünkü duygularımız ve düşüncelerimiz BDT’ye göre davranışlarımızı etkilemektedir.

Depresyonda mıyız? Depresyonda olduğumu nasıl anlarım?
Depresyonda mıyız? Depresyonda olduğumu nasıl anlarım?

Psikoterapi çeşitleri dışında ergoterapi çeşitleri de uygulanabilmektedir. Örneğin ebru sanatı, müzik, resim, mutfak sanatları gibi. Yani kişinin ruhuna iyi gelen bir alanı bularak kişiyi o alana yönlendirmek gibi de düşünebiliriz. Bunun dışında tüm terapi çeşitlerinin yanında psikiyatristin verdiği ilaç da kullanılabilir. Fakat bu tek başına yeterli olmayacaktır. İlaç tedavisi sürece katkı sağlayacak ve kişinin işinin kolaylaşmasına yardımcı olacaktır.

Tüm bu yazılanlardan anlaşılacağı üzere depresyon dahil olmak üzere her şey insanlar içindir. İlk olarak bunu kabul etmeli ve çözüm için çabalamalıyız.

0
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
Depresyonda mıyız? Kısaca depresyon nedir konusunu ele aldık!
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!