Renklerin insan psikolojisi üzerindeki etkileri sizi de şaşırtacak

renkler ve insan psikolojisi
renkler ve insan psikolojisi

Renklerin insanlar üzerindeki etkileri nelerdir? Çevremizde gördüğümüz renklere göre duygularımız değişebilri mi? Editörlerimizden Sare Türk, renklerin psikolojik etkileri nelerdir başlıklı makalede bu konuyu ele aldı..

Farkında olmadan çevremizde gördüğümüz her renk düşüncelerimize yön vermektedir. Örnek vermek gerekirse kırmızı renk kan basıncınızın yükselmesine ve ani bir şekilde karar almanıza sebebiyet verebilmektedir. Peki diğer renklerin psikolojimize ne gibi etkileri var?

[highlight color=”blue”]MAVİ RENK[/highlight]

Mavi renk; kişiye yalnızlığı, bilgeliği, güveni, depresyonu ve üzüntü gibi düşünceleri simgelemektedir. Sinir hastalıkları kliniklerinin mavi renkli olması, kişilerde olumsuz hisler yaşatabilmektedir. İ

ş görüşmelerinde ve şirketlerde mavi rengi tercih etmek, kararlılığı ve bağlılığı ifade etmektedir. Öte yandan mavi renk oldukça popüler renklerden birisi olmasına rağmen yiyeceklerde mavi renk kullanmak problem yaratabilir. Sebebi ise mavi renk iştah kapatıcı bir renk seçeneğidir.

[highlight color=”red”]KIRMIZI RENK[/highlight]

Kırmızı; sıcak, ateş, kan, güç, heyecan, agresiflik ve aşkı simgelemektedir. Yiyecek markalarının kırmızı renkte olması açlık hissi yaratmasından dolayı birçok yiyecek ve içecek markaları bu rengi tercih etmektedir.

Kırmızı renk solunu hızlandırdığından insanların çabucak karar almasına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra kırmızı renk duygusal yoğunluğu arttıran renklerden birisidir. Kırmızı renk hakimiyet kuran renklerden olduğu için olabildiğince kırmızı rengi tercih etmemek gerekiyor.

Öte yandan kırmızı renk; dekorasyonlarda oldukça fazla kullanılmaktadır. Bunun nedeni kırmızı rengin daha çabuk göze çarpmasıdır.

[highlight color=”green”]YEŞİL RENK[/highlight]

Yeşil renk; doğayı, sağlığı, ölümsüzlüğü ve ferahlığı temsil eden renklerden birisidir. Sağlık ve doğa üzerine kurulan şirketlerin yeşil rengi kullanmasının sebebi; temizliği, güveni aşılamaktır.

Yeşil renk özellikle de televizyona çıkacak olan kişilerin bekletildiği odalarda kullanılmaktadır. Böylelikle yeşil renkli bir odaya giren kişilerin heyecanlarının yatıştığı görülmektedir.

Ayrıca askeri kıyafetlerin yeşil olmasının sebebi doğaya daha hızlı kamufule olmak ve erkeksiliği göstermektedir.

[highlight color=”yellow”]SARI RENK[/highlight]

Sarı renk çoğunlukla kişiye yorgunluk hissi yaratır. Öte yandan sarı renk şakacılığı ve samimiyeti hissettirir. Soluk sarı rengi söz konusu olduğunda, çürüme, hastalık, kıskançlık ve hileyi kişiye yansıtır.

[highlight color=”black”]SİYAH & BEYAZ[/highlight]

Siyah ve beyaz renkler oldukça görünen renklerdendir. Siyah renk baskınlığı suçu, kötülük ve sadakati de yansıtabilmektedir. Beyaz renk ise kişinin temiz kalpli olduğunu, arkadaş canlısı ve hayalperest olduğunu kişiye hissettirir.

Genel olarak serin ve canlandıran bir his yaşatan beyaz renk kişiler arasında oldukça önemli renklerdendir.

SARE TÜRK / JODD.NET

0
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
Renklerin insan psikolojisi üzerindeki etkileri sizi de şaşırtacak
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!