Çiftçi belgesi nedir? Nasıl alınır? Çiftlik işletme belgesi alma yöntemleri

Çiftçi belgesi nedir? Çiftlik belgesi nasıl alınır?
Çiftçi belgesi nedir? Çiftlik belgesi nasıl alınır?

Çiftlik işletme belgesi alma yöntemleri ile çiftçi belgesi nasıl alınır? Bu haberde editörlerimizden Recep Uysal, çiftlik belgesi nedir sorusuna yanıt vererek, çiftçilerin bu belgeyi nasıl alabileceklerini anlatan bir makale kaleme aldı. Sorularınız olursa yorum alanından paylaşabileceğinizi unutmayınız!

Tüm dünyada geçerli olmak üzere, devletlerin güçlü ve sağlam bir ekonomiye sahip olabilmeleri için öncelikle ülkede yürütülen tarım ve hayvan yetiştiriciliği politikalarını güzel ve sistemli bir şekilde yönetmeleri gerekmektedir. Çiftçiliğin, bir ülke ekonomisinin yapı taşlarının en önemli maddelerinden birisi olduğu düşünüldüğünde bu sektörün gelişmesi için Devlet kanalıyla yasallaştırılıp korunma altına alınması kaçınılmazdır.

Çiftçilik Belgesi Nedir?

çiftlik belgesi alma yöntemleri
çiftlik belgesi alma yöntemleri

Çiftçilik mesleğini icra eden kişiler için; Türkiye Ziraat Odaları tarafından düzenlenip, ilgili kişinin tarımsal faaliyetler ile bir meslek olarak uğraştığını gösteren, çiftçilik yapan kişinin kayıt altına alınarak devlet tarafından karşılanan çeşitli destek, hibe ve yardımlardan faydalanmasını sağlayan resmi belgeye, Çiftçilik Belgesi adı verilir.

ÇİFTÇİ BİLGİLERİ SORGULAMA >> TIKLAYINIZ

Çiftçilik Belgesini almaya hak kazanmış olan çiftçiler; bu belge ile 5488 sayılı Tarım Kanunu’na istinaden hazırlanmış ve 27 Mayıs 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiş olan, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ne dahil olurlar. Bu sistem;  mevcut çiftçileri kayıt altına alarak, çiftçilerin izlenmesi, tarımsal faaliyetlerin izlenmesi, desteklenmesi, eksiklerinin karşılanması ve ihtiyaçlarının takip edilip giderilmesi amacı ile kurulup faaliyete geçirilmiştir.

Sistemin çiftçilere verdiği destek ve hibeler, son aylarda baş gösteren koronavirüs pandemisi (Covid-19 salgını) ile birlikte yeniden sıkça adından söz ettirmeye başladı. Daha fazla haber okumak için çiftlik işletme belgesi

Çiftçilik Belgesi Nereden ve Nasıl Alınır?

Çiftçi belgesi nedir? Çiftlik belgesi nasıl alınır?
Çiftçi belgesi nedir? Çiftlik belgesi nasıl alınır?

Devletin çiftçilere vermiş olduğu hibe, destek ve yardımlardan faydalanabilmesi için, tarımsal faaliyetlerle uğraşan kişinin öncelikle çiftçi belgesi alması gerekir.

Bu belgeyi alabilmek için gerekli şartlar şunlardır; kişi Ziraat Odasından, çiftçilik yaptığına dair bir belge ve çiftçi kayıt formu almalı ve ekim yapacağı arazinin tapu veya kira sözleşmesi ile arazi formunu doldurmalıdır.

Daha sonra gerekli evraklar ile Tarım İl Müdürlüğüne teslim etmelidir. Çiftçilik belgesi için gerekli evraklar ise şöyledir:

Çiftçi belgesi örnek
çiftçi belgesi örnek

ÇİFTLİK BELGESİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

  • İl ve İlçelerden temin edilecek başvuru dilekçesi
  • Çiftçi kayıt formu
  • Ziraat Odalarından alınan çiftçi belgesi
  • Tüzel kişiler için ise imza sirküleri ve sicil gazetesi
  • Alınan yetki belgesinin aslı ve onaylı fotokopisi
  • C Formu  ve arazi kendininse tapu, kira ise kira sözleşmesi gerekmektedir.

RECEP UYSAL / JODD.NET

0
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
Çiftçi belgesi nedir? Nasıl alınır? Çiftlik işletme belgesi alma yöntemleri
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Çiftçi belgesi almadan da ekinleri alıp satabilir miyiz?

    Cevapla
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!