Genel Sağlık Sigortası (GSS) Prim Borcu Nedir? Nereye Ödenir?

featured
Genel sağlık sigortası prim borcu nedir

İnsan hayatında karşılaşabileceği en büyük sıkıntılardan birisi, sağlık sorunlarıdır. Ve tabii, sağlıklı yaşayabilmek ya da meydana gelen hastalıkların tedavisi için yapmış olduğu harcamalar. Sağlıklı yaşamak ve gerektiğinde en iyi şekilde tedavi olmak herkesin hakkıdır. Peki; hiçbir geliri olmayan, işsiz nüfus ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler bu durumda nasıl bir yol izliyorlar?

Genel Sağlık Sigortası (GSS) Nedir?

Genel sağlık Sigortası; 2006 yılında diğer tüm sosyal güvenlik sistemlerinin (Emekli Sandığı, Bağ-Kur), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altında birleşmesinden sonra 2012 yılında yürürlükte yapılan bir değişim ile ülkede çalışan tüm çalışan ya da çalışmayan vatandaşların sağlık sigortası sahibi olduğu sistemin ismidir.

Yürürlüğe giren bu yeni sistem ile birlikte, çalışan vatandaşların sağlık sigorta primleri işveren tarafından ödenmeye devam ederken, çalışmayan kişiler ve onların bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri kendi sağlık sigortası primlerini kendisi yatırıyor.

Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu Nedir?

20212 yılında yürürlüğe girmiş olan genel sağlık sigortası sistemi ile artık herkes sağlık sigortasına sahip oldu evet fakat primlerini ödeyemeyenler ve borçlananlar da bir hayli fazla sayıda. Sigortalı olarak çalışan kişiler ve herhangi bir kurumdan dul ve yetim aylığı ya da emekli aylığı alanlar için böyle bir sorun olmuyor fakat aynı durum Bağ-Kur çalışanları için geçerli değil. Prim ödemelerini 60 gün geciktirdikleri takdirde bu kişilerin sağlık hizmetlerinden faydalanması imkansız hale geliyor.

Hiçbir sosyal güvencesi bulunmayıp çalışmayan kişiler ise geve giren gelir durumuna göre değerlendirilerek prim borçlarını ödüyor. 2020 yılı değerlendirmelerine göre, şayet eve giren gelir hanedeki kişi başına 981 TL’nin altındaysa bu kişilerin prim borcunu devlet üstleniyor. Aynı şekilde, yine hane içinde yaşayan kişi başına düşen gelir 981 TL’den fazla ise bu kişiler aylık 88,29 TL ödeyerek tüm sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor.

Yine, Bakanlar Kurulu’nun 2002/3654 sayılı kararında değişiklik yapılarak Resmi Gazete’nin 8 Ocak tarihli sayısında; Sosyal Güvenlik Kurumu’na 60 günden fazla Genel Sağlık Sigortası primi borcu olanların dahi, 2020 yılı sonuna kadar üniversite ve devlet hastanelerinin vermiş olduğu sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam edecekleri ilanen duyurulmuştur.

RECEP UYSAL / JODD.NET

0
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
Genel Sağlık Sigortası (GSS) Prim Borcu Nedir? Nereye Ödenir?
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!