Koronavirüs hava kirliliğini azaltır ama iklim değişikliğini engellemez!

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, iklim değişikliği ve koronavirüs
Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu

DHA AJANDA – Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs her ne kadar hava kirliliğini azaltsa da bu iklim değişikliğini engellemeye yeterli bir sebep değildir. Konuyla alakalı olarak Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, salgın nedeniyle istanbul başta olmak üzere dünyanın bir çok noktasında hava kirliliğinde ciddi oranda azalma yaşandığını söyledi.

KORONA HAVA KİRLİLİĞİNİ AZALTTI

İstanbul’da sabah ve akşam trafiğinde bile binlerce aracın aynı anda çalışıyor olması emisyona neden olup, havayı kirletmeye yetiyordu. Trafikte duran araçların egzozundan çıkan gazlar hem solunum yolu hastalıklarına hem de hava kirliliğine neden olmaktaydı. Her ne kadar coronavirüs solunum yolunu etkileyen bir hastalık olsa da buna bağlı olarak azalan hava kirliliği nedeniyle solunum yolu hastalıklarının ve fosil yakıtlarının çevreye verdiği zararı azalmıştır.

SERA GAZI 200 YILDA ETKİSİNİ KAYBEDER

Konuyla alakalı olarak Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Covid-19 salgınının tek başına iklim değişikliğini durdurmaya gücü yetmez diyerek Amerika’dan örnek verdi. 100 sene önce Amerika’nın atmosfere bırakmış olduğu sera gazları halen atmosferde durmaya devam ediyor. Şimdi toplu olarak bütün dünya karar alsa ve dese ki sera gazı kullanımını durduruyoruz bunun tamamen yok olması için 100 ile 200 yıl gerekecektir. Yani koronavirüsün iklim değişikliğini yok etmesi çok zor bir ihtimaldir.

KORONAVİRÜS DAHA KÖTÜ OLMASINI ENGELLER

Öte yandan koronavirüs nedeniyle hava kirliliğinin azaldığı ve bunun da iklim değişikliğinin daha kötü olmasını engellediğini belirten Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, bunun kuraklığa da bir çözüm olacağını düşünmediğini söyledi. Evde kaldığımızdan dolayı su tüketiminin çok daha fazla olacağını söyleyen Kadıoğlu, bu da kuraklığı azaltma yerine daha da arttıracaktır ifadelerini kullandı.

YAŞADIĞINIZ ORTAMLARIN HAVA KALİTESİNE DİKKAT!

Dışarıda havanın temiz olması içeride de temiz olacağı anlamına gelmez. Eğer bir evi veya ortamı havalandırmıyorsak orada bir zaman sonra oksijen eksikliği oluşacaktır. Konuyla alakalı olarak Kadıoğlu, içeride ortamın havası kötü olmaya başladığında hava temizleme cihazları kullanabilir diyerek Türkiye’de iç ortamdaki hava kalitesine pek dikkat edilmediği vurgusunu yaptı.

MİKDAT KADIOĞLU KİMDİR

Mikdat Kadıoğlu, 1962 yılında Maçka’da dünyaya geldi. 1987 yılında atmosfer bilimleri alanında yüksek lisans yaparak 1991 yılında ABD’de bulunan Missouri-Colombia Üniversitesi’nden doktorasını alarak Türkiye’ye dönmüştür. Halen İstanbul Teknik Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdürmektedir.

SALİH YILDIZ / JODD.NET

0
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
Koronavirüs hava kirliliğini azaltır ama iklim değişikliğini engellemez!
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!