Tırnaklarımı bitirdim! Tırnak yeme alışkanlığı nasıl bırakılır?

Tırnak yeme alışkanlığı nasıl bırakılır?
Tırnak yeme alışkanlığı nasıl bırakılır?

Bu soru günlük hayatımızda stres faktörünün artması ile birlikte aranması artışa geçmiş bir soru olmuştur. Genellikle çocukluk döneminde görülmeye başlanan tırnak yeme rahatsızlığı kimi zaman ömür boyu devam edebilmektedir. Tırnak yemek kötü bir görünüme neden olmakla birlikte tırnaklarda barınan mikroplar ve bakteriler sebebi ile pek çok hastalığa da davetiye çıkarmaktadır. Tırnak yeme hastalığı diğer birçok davranış gibi öğrenilmiş ya da çevresel faktörlerden kaynaklanıyor olabilir. Eğer siz de tırnağınızı yiyorsanız ve bu durumdan kurtulmak istiyorsanız yapmanız gerekenleri anlattığımız yazımızı arkanıza yaslanarak okuyabilirsiniz!

Tırnak yeme alışkanlığımı nasıl bırakırım?

Biraz önce de bahsettiğimiz gibi tırnak yemek ya çevresel etmenlerden kaynaklanarak (ki burada da çok fazla ve farklı seçenek olabilir) ya da öğrenilmiş bir davranış olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğer bir davranışı ortadan kaldırmak yani değiştirmek istiyorsanız asıl sebebini bulmanız size çözüm yolunda büyük kolaylık sağlayacaktır. Peki nedir bu çevresel faktörler ve öğrenilmiş davranış ne demektir?

Öğrenilmiş davranış kişinin yaşadığı çevre tarafından görerek ya da yapıp yaşayarak deneyimlediği, hayata geçirdiği davranışlarıdır. Çevresel faktörler ise stres, kaygı, korku gibi etmenlerdir. Tırnak yeme davranışı çok fazla aç kaldığını zaman, kafanıza bir şey taktığınızda ve kendinizi ifade etmekte zorlandığınız zaman farkında olmadan yaptığınız bir alışkanlık haline gelmektedir.

Tırnak yeme davranışının psikolojik diğer sebeplerine baktığımızda ise bunlar Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, enürezis (yani altına kaçırma), tik bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk, anksiyete çeşitleri ve majör (ağır) depresif bozukluk örnek gösterilebilmektedir.

Çocuk yaşta başlıyor bu hastalık

Genellikle 3-4 yaşlarında başlayan bu alışkanlık özellikle ergenlik dönemindeki kimlik arayışı ile birlikte artış göstermektedir. Kimi zaman bu durum yetişkinliğe geçildikçe bırakılsa da pek çok kişi bu alışkanlığından tek başına vazgeçmekte zorlanmaktadır. Bu konuda bir uzmandan yardım alarak sizin neden tırnak yediğinizin asıl sebebinin bulunmasına yardımcı olacaktır. Bunun dışında sizin evde kendinizin yapabileceği şeyler ise acı cila dediğimiz tırnakların üzerine sürülen oje tarzı bir maddeyi kullanmanız ya da manikür yaptırmanız (bu şekilde sizin gözünüze güzel gelip motivasyon olacaktır.) seçenekler arasında olabilir.

SARE TÜRK / JODD.NET

0
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
1
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
Tırnaklarımı bitirdim! Tırnak yeme alışkanlığı nasıl bırakılır?
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!