Tükenmişlik Sendromu Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Tükenmişlik sendromu belirtileri nelerdir?
Tükenmişlik sendromu belirtileri nelerdir?

Tükenmişlik sendromu, kişinin güç ve enerji kaybından sonra ruhsal olarak tükenme durumudur. Kişinin stres ile baş edememe durumu kişiye oldukça fazla hasarlar bırakabilmektedir. Bununla beraber kişi duygusal olarak tükenme ve duyarsızlaşma durumuyla karşı karşıya kalabilmektedir. Öte yandan tükenmişlik sendromu birçok bireyde görülen ruhsal hastalıklardandır.

Modern zamanların en çok karşılaşılan hastalıklarından birisi olan tükenmişlik sendromu; stres, mesleki yorgunluklar ve bununla beraber sosyal yaşantısında karşılaştığı zorluklar karşısında enerjisinin bittiğini hissetmesi olarak açıklanmaktadır.

Bu sendromun ortaya çıkmasında genellikle iş hayatındaki gerilimler, belirsizlik ve kontrolün kişinin elinde olmaması yatmaktadır. Bununla beraber birey bu durumlarla başa çıkamaması sebebiyle kişisel tatminsizlik yaşar, isteksizleşir ve çevreye karşı duyarsızlaşır.

Tükenmişlik Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Bu sendrom fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak 3 farklı semptomlara yol açar Tükenmişlik sendromunun fiziksel belirtilerini ele aldığımız zaman öncelikle görünen belirti; kişinin sürekli olarak kendisini yorgun hissetmesidir. Bunun yanında uyku düzenine bozulmalar yaşayan birey bunun neticesinde daha fazla uyur ve yorgun uyanır. Bunun yanı sıra kişinin günlük yaşamında enerjisinin düşük olmasına sebebiyet veren Tükenmişlik sendromu ilerleyen süreçte, kişinin bağışıklık sisteminde zayıflamalara ve bununla beraber daha hızlı ve daha sık hastalanma durumları da gösterebilmektedir.

Tükenmişlik sendromu belirtileri nelerdir?
Tükenmişlik sendromu belirtileri nelerdir?

İştahsızlığın getirdiği problemlerden ilki ise mide problemleridir. Kişinin iştahının azalmasıyla birlikte bazı durumlarda tansiyon düşmesi ve kilo verme gibi problemleri de beraberinde getiren Tükenmişlik Sendromu, zihinsel anlamda da birçok problemi sağlamaktadır. En belirgin zihinsel etkiler ise; dalgınlık, kara vermede zorlanma, kısa bir süre içerisinde sıkılma, yapılan aktivitelerden ve hobilerden hevesin hızlı bir şekilde azalması, unutkanlık gibi problemlerdir.

Öte yandan Tükenmişlik sendromunun en duygusal olarak da etkileri olduğunu dile getirmiştik. Duygusal olarak belirtiler arasında; keyifsizlik, çabuk sinirlenme, özgüven kaybı, tatminsizlik ve olaylara, kişilere karşı yabancılaşma gibi ruhsal problemler duygusal belirtiler arasındadır.

Tükenmişlik sendromu her yaştan birey de görülebilir. Özellikle de; yoğun bir şekilde stres altında kalmak ve çevresel faktörler tükenmişlik sendromunun temelinde yatan nedenlerdir.

SARE TÜRK / jodd.net

0
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
Tükenmişlik Sendromu Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!