Psikoloji: Çocuk gelişiminde ailenin önemi nedir?

Çocuk psikolojisi
Çocuk psikolojisi

Ailenin toplumun çekirdeği olduğunu varsayarsak kişilerin gelişiminde çok büyük bir önemi vardır. Kişiler de toplumu etkilediğinden her ne kadar iyi ve topluma faydalı kişiler yetiştirilirse o kadar sağlıklı bir nesil gelecek şeklinde de düşünebiliriz.

Bir çocuğun bir problemle karşılaşmasının ardından bu sorunu çözme stilinden tutun da büyüdüğü ve bir yuva kurduğunda sağlıklı bir ebeveyn olup olamayacağı, ikili ilişkilerinin ne derece sağlıklı olduğuna kadar hepsi aile ile ilişkilidir.

Çocuğunuzu destekleyin

Eğer bir aile çocuğunu desteklemiş ve onun yanında olmuşsa çocuğun özgüveni gelişir. Özgüvenli bir birey de topluma çok daha faydalı olabilir.

Çocuğun beslenmesi de elbette gelişiminde önemli olan bir nokta. Fiziksel açıdan yeterli olamayan bir çocuk arkadaşlarıyla istediği şekilde oynayamayacak ve sosyal benlik kazanamayacağından özgüveni de düşecektir.

Çocukların sevdiği pek çok yemek sağlıklı ya da sağlıksız olabilir. Burada aileye düşen en önemli görev sevmese dahi çocuğa kızmadan seveceği şekle dönüştürerek ya da ödüller sayesinde (fakat her şeyi ödüle bağlamamak gerekir.

Aksi taktirde ödül vermediğiniz zaman sizin verdiğiniz yiyeceği kabul etmeyen bir çocuk yetiştirmiş olursunuz.) sevmediği yemekleri de yedirmektir. Böylece çocuğunuzun kas gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.

Çocuğunuz size yanıt verecektir

Çocuğunuzun gelişiminde önemli olan noktalara dikkat ettiğiniz zaman ve gereken özeni gösterdiğinizde çocuğunuz da size yanıt verecektir.

Özgüven konusunda en önemli noktalardan birisi bir şeye çocuğunuzu zorlamamak olacaktır. Örneğin siz küçükken herhangi bir meslek sahibi olmak istemiş fakat olamamış ya da başka bir meslek sahibi olmuş olabilirsiniz.

Olmak istediğiniz mesleği çocuğunuz üzerinde diretirseniz bu çocuğunuzda ters bir tepkiye neden olacaktır. Size ve kendisine olan güveni azalan çocuğunuz ile iletişim kurmanız bundan sonrası için çok daha zor olacaktır.

Ne yapmak gerekir?

Peki ne yapmalısınız? Bu tarz durumlarda yapmanız gereken en doğru davranış çocuğunuza seçeneklerin neler olduğunu, seçeneklerin sonuçlarının neler olduğunu anlatmanız ve ardından da çocuğunuzun vermiş olduğu karara saygı duyarak ona yardımcı olmaktır.

Senin için ne yapabilirim? Sana ne şekilde yardımcı olabilirim? gibi sorular kızınızın ya da oğlunuzun size olan güvenini arttıracağı gibi kendine de güveneceği için daha başarılı işler yapacaktır. Böyle bir durumda zaten size ihtiyaç duyduğu anda sizle paylaşacaktır.

Kısaca söylemek gerekirse ebeveynler çocuğun kendilerinden bağımsız ayrı bir birey olduğunu kabul etmelidirler.

Editör: Sare Türk

0
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
Psikoloji: Çocuk gelişiminde ailenin önemi nedir?
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!