Çölyak hastalığı nedir? Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir?

Çölyak hastalığı nedir?
Çölyak hastalığı nedir?

Bağırsak hastalıklarından biri olan çölyak hastalığı ile alakalı olarak bu haberimizde nedir, nelere dikkat etmek gerekir, çölyak hastalığının belirtileri nelerdir gibi sorulara cevaplar verilecektir.

Çölyak hastalığı nedir?

İnsanlarda sindirim sisteminin en önemli parçalarından olan ince bağırsağın besinlerde bulunan GLUTEN olarak adlandırılan protein maddesine karşı gösterdiği kronikleşmiş alerji Çölyak Hastalığı olarak tanımlanır.

Belirtilen hastalık ömür boyu sürmektedir. Gluten proteini buğday, yulaf, arpa ve çavdar gibi tahıl ürünlerinde bulunmaktadır. İnce bağırsak sindirim olayında önemli bir görevi üstlenmektedir. Görevi besinlerin bileşenlerine ayrılıp bağırsağın mukoza denilen yapısı üzerinden kana karışmasını sağlamaktır.

Çölyak Hastalığı vücuda alınan gıdaların emilmesini engellediği için beslenme açısından yetersizlik gibi sorunlar görülür. Beslenmedeki yetersizliğe bağlı olarak çeşitli sorunlar ortaya çıkmaya başlar.

Ailenin hastalık konusunda geçmişi bulunuyorsa görülme risk oranı 10 kat kadar artış gösterebilmektedir. Hastalığın farklı şekillerde kendini gösterebilen çeşitleri bulunmaktadır.

Çölyak hastalığı belirtileri nelerdir?

Çölyak hastalığı belirtileri nelerdir?
Çölyak hastalığı belirtileri nelerdir?

Çölyak Hastalığı çeşitleri klasik çölyak hastalığı, sessiz çölyak hastalığı, atipik çölyak ve potansiyel çölyak hastalığıdır.

Hastalığın Nedenleri

Genetik anlamda bir geçmişe sahip olan kişilerde hastalığın ortaya çıkabilme ihtimali de artmaktadır. Hastalık kişinin yediklerinde gluten proteini olmadığı sürece kendini belli etmemektedir. Bu nedenle Çin ve Japonya gibi beslenmede buğday ürünleri düşük olan ülkelerde Çölyak Hastalığı fazla görülmez.

Ancak beslenmelerinde buğday ve buğday ürünleri fazla yer alan ülkelerde sık olarak rastlanır. Tedavisi ancak gluten içermeyecek şekilde diyet uygulanması ile bağırsakların yapısında düzelmenin sağlanması ile mümkün olmaktadır bu şekilde normalleşme sağlanabilmektedir.. Bu diyetin ömür boyunca uygulanması gerekmektedir.

Recep Uysal / jodd.net

0
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
Çölyak hastalığı nedir? Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir?
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!