Kredi kartıyla kurban kesmek haram mıdır? Taksitle kurban kesilir mi?

Kredi kartıyla taksitle kurban kesmek olur mu?
Kredi kartıyla taksitle kurban kesmek olur mu?

JODD ÖZEL – Kurban bayramının yaklaşmasıyla birlikte konuyla alakalı olarak akıllara farklı sorular gelmeye başladı. En çok merak edilen konulardan bir tanesi de taksitle kurban kesilir mi veya kredi kartıyla kurban alıp kesmek haram mıdır şeklindeki sorulardır.

KREDİ KARTI İLE KURBAN ALMAK

Bu konuda konu çok açıktır. Eğer kredi kartı ile kurban aldığınızda, zamanında ödeme yapar ve faize girmezseniz alınmasında ve kesilmesinde sakınca yoktur. Çünkü kredi kartı bir günümüzde bir ödeme yöntemidir. Bir nevi borç para almış oluyorsuuz. Ancak zamanında ödemediğinizde, banka ile anlaşmanız gereği borcunuza faiz uygulanırsa bu durumda keseceğiniz kurbanın bir anlamı kalmamış oluyor. Çünkü bir yandan bir ibadeti yerine getirirken diğer yandan başka bir harama bulaşmış oluyorsunuz.

Günümüzde çoğu banka kredi kartı verdiğinde, borcunu zamanında ödediğinizde faiz uygulamayacaklarını açıklıyorlar ve siz kart aldığınızda imzaladığınız kağıtlarda da bunları belirtiyorlar. Eğer anlaşmanız bu şekildeyse kredi kartı ile kurban alıp -ki o esnada yanınızda nakit para olmak zorunda değildir- ödeme tarihiniz geldiğinde ise faize bulaşmayıp ödemenizi yapmanız sorun teşkil etmeyecektir.

TAKSİTLE KURBAN KESMEK

Benzer şekilde taksitle kurban almak ve kesmek de bazı şartlara bağlıdır. Eğer taksitle kurban aldığınız kişiye zamanında borcunuzu ödeyemeyerek karşı tarafı sıkıntıya sokacaksanız ve karşı taraf bundan dolayı mağdur olup, sorunlar yaşayacaksa kurban kesilmesi uygun değildir. Çünkü kurban ibadeti ekonomik durumu iyi olan mü’minlere farz kılınmış bir ibadettir. Eğer ekonomik manada kendinizi yeterli bulamıyorsanız kurban kesmeniz gerekmez.

Zaten kurban ibadeti hanefi mezhebi hariç diğer mezheplerde sünnet, bir tek hanefi mezhebinde vaciptir. Farz olmadığından dolayı diğer mezheplere mensupsanız zaten günaha girmiş olmuyorsunuz. Hanefi mezhebine tabiiyseniz de vacip olduğundan dolayı ekonomik durumu iyi olanların yapması gereken bir ibadettir. Eğer sırf kurban kesmek için borç para bulup, kurban kesmeyi düşünüyorsanız ve aldığınız borcu zamanında ödemediğinizde karşı taraf sorun yaşayacaksa yapılmaması daha uygundur.

KURBAN KESEREK YARDIMLAŞMAK GEREKİR

Eğer Allah için kurban kesiyorsanız, kendinizden ziyade ihtiyaç sahibi olan kimselere dağıtmanız daha efdal olabilir. İslam’da kurbanın 3’te 1’i kesene, 3’te 2’si de ihtiyaç sahiplerine kaidesi bulunuyor. Eğer ekonomik anlamda sorun yaşamıyorsanız, sürekli et alabilecek durumunuz varsa kurban bayramında yemeklik bir parça ayırdıktan sonra geri kalanını ihtiyaç sahiplerine dağıtmak daha sevap olacaktır. Zira günümüzde, maalesef, ekonomik anlamda büyük sorunlar yaşayan aileler, insanlar bulunuyor. Bunları görmemezlikten gelmek müslümanlara yakışmayan bir davranıştır. Kestiğiniz kurbanları, fakirlere, öğrencilere ve evlerini-yurtlarını terk edip de ülkenize sığınan kişilere verebilirsiniz.

ZEYNEP KAPLAN / JODD.NET

0
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
Kredi kartıyla kurban kesmek haram mıdır? Taksitle kurban kesilir mi?
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!