İşsizliğin insan psikolojisine etkisi nedir? İşsizlik ve insan psikolojisi!

İşsizliğin insan psikolojisi üzerine etkileri
İşsizliğin insan psikolojisi üzerine etkileri

İnsanların artık üniversiteden mezun olmaları, birkaç farklı dil bilmeleri yetmemekte. Bu yeterlilikleri karşılamış olsalar dahi pek çok insan iş bulmakta bir hayli zorlanmakta. E hal böyle olunca da işsizlik günümüzün sorunu olmuş durumda.

Ekonomik anlamda kişileri sıkıntıya sokan bu durum ne yazık ki sadece ekonomik olarak kalmamakta. Bu durumun elbette bir de sosyolojik ve psikolojik boyutu da bulunmakta. Aynı zamanda belirtmek gerekir ki A kişisini işsizliğin etkilediği derece ile B kişisini etkilediği derece çok farklı olabilir.

Aynı zamanda işsiz oldukları dönemde insanların kendilerini kötü hissetmelerinin (eğer kötü hissediyorlarsa) ya da tam tersi iyi hissetmelerinin sebebi çok farklı olabilir.

Örneğin bir kişi maddi sıkıntılardan dolayı kendisini kötü his edebilirken bir başka kişi ise toplumun kendisine bakış açısının iyi olmayacağını düşünerek, üretim yapamadığını düşünerek kendisini kötü hissedebilir.

Bir başka açıdan bakmamız gerekirse her insanın farklı etkilenmesinin ana sebebi aslında iş kavramına ya da iş sahibi olmaya vermiş olduğu değerdir.

Kimi kendisini tanıtırken sadece mesleğinden bahsediyor veya ağırlıklı olarak mesleğini ön plana çıkarıyorken kimisi de hobilerinden ya da yaşadığı yerden bahsediyor olabilir.

Bu tarz durumlar işsiz kalma durumunda kişinin “iş” durumuna ne derece önem verdiğini etkilediği için kendisinin de ne kadar etkileneceğini belirlemektedir.

Bunların yanında yapmış olduğunuz işin sizin için ne ifade ettiğini biliyor olmanız da önemlidir. Eğer mesleğiniz sizin için sadece para anlamına geliyorsa para kazanabileceğiniz ya da bir şekilde para elde edebileceğiniz (miras vb. gibi) durumlarda kendinizi tekrardan iyi hissetmeniz olasıdır.

Eğer meslek sizin için güç demekse ya da statü demekse yine aynı şekilde adlandırdığınız veya konumlandırdığınız bir şeyi elde etmeniz sizin yine kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

İnsanların kötü zamanları olduğunu unutmamanız gerekir. Sizin bir durumdan ne derece etkilendiğiniz ne kadar anlam yüklediğiniz ile birlikte bunu ne kadar sürede aşabildiğinize de bağlıdır.

Daha hızlı aşmanız için tabiri caizse bardağa dolu tarafından bakmakla da ilişkilidir. Ben işsizim demek yerine iş bulmalıyım şeklindeki bir düşünce tarzı çözüm odaklı olduğu için sizi daha çabuk sonuca ve dolayısıyla da mutluluğa ulaştıracaktır.

Sare Türk / www.jodd.net

0
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
İşsizliğin insan psikolojisine etkisi nedir? İşsizlik ve insan psikolojisi!
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!