Koronavirüs, İtalya, Türkiye ve Ciddiyet!

featured

Öyle veya böyle tüm dünyada konuşulan tek konu “Koronavirüs” veya literatürdeki adıyla “COVID-19”.

İlk olarak 2011 yılında tanıştık coronavirus ile. Günümüzde adlandırılan COVID-19’da 2011 yılında ortaya çıkan bu virüsün bir çeşididir. Günümüze kadar 19 farklı versiyonu çıktığından dolayı ise COVID-19 olarak adlandırılmaktadır.

Günümüzde tüm dünyayı etkisi altına alan bu salgının ise ilk olarak 27 Aralık 2019’da Çin’in Wuhan şehrinde tanısı konuldu. Tam 4 gün önce yani 23 Aralık 2019’da 49 yaşındaki bir pazarcının hastaneye ateş, öksürük ve göğüste sıkışma şikayetleri nedeniyle gitmesiyle başladı.

Yapılan işlemlerin ardından hastaya coronavirus sınıfından bir virüsün bulaştığı tanısı konuldu ve ilk olarak 27 Aralık 2019’da resmi olarak COVID-19 ortaya çıkmış oldu. Virüsün tam olarak ne zaman vücuduna girmiş olduğu bilinmiyor olsa da bu zaman zarfında pazarcının temas ettiği herkese bulaştı.

Sonrasında geometrik artış göstererek tüm Wuhan’a ve oradan da dünyaya yayıldı. Önce yakın ülkeler ve sonrasında ise Avrupa, Amerika ve diğer kıtalara yayıldı.

İtalya tüm ülkeler için bir semboldür. Çin’de çıktığı zaman Amerika dahil bütün ülkeler bu işi hafife aldılar ve önlem almadılar.

İtalya’da ilk olarak  15 Şubat 2020’de 3 kişide görülen koronavirüs 20 Şubat’a kadar 1 artış ile 4’e ulaştı. Bu zamana kadar şikayet gelmedi ve herkes hayatına devam etti.

Tam 1 gün sonra yani 21 Şubat 2020’de 4 olan vaka sayısı 21’e ulaştı ve ilk ölüm maalesef gerçekleşti. (Hastanelerden bildirilen rakam)

22 Şubat: 79 vaka

23 Şubat: 157

24 Şubat: 229

25 Şubat: 323

1 Mart: 1701 ve ölü sayısı 41 oldu.

17 Mart: 31506 ve ölü sayısı 2503.

Bu rakamları neden paylaştım? Virüsün nasıl hızlı bir şekilde yayıldığını anlatabilmek için. Daha doğrusu verilen paylaşıldığı tarihlerde aslında birçok kişi çoktan enfekte olmuştu ve bunun farkında değildi, bunu hatırlatmak için.

İtalya hükümeti işi ciddiye alıp, kurumları kapatmaya başladığında halk bunu bir tatil olarak değerlendirip, eğlenceye, tatil beldelerine gitmeye başladı. İşin koptuğu nokta da burası oldu.

Şimdi aynı şeyler ülkemizde yaşanıyor ve maalesef halkımızın bir kısmı bunu ciddiye almadan yaşantısına kaldığı yerden devam ediyor.

Kolay olmadığının farkındayım, zor bir süreçten geçiyoruz ve insanların para kazanıp hayatını idame ettirmesi gerekiyor fakat öte yandan henüz tedavisi bilinmeyen bir salgın hızlı bir şekilde yayılmaya devam ediyor.

Şu anda resmi olarak paylaşılan rakamlar 98 olmuş olsa da siz de tahmin edersiniz ki bu sayı çoktan -maalesef- üç basamaklı rakamları aşıp belki de 4 basamaklı rakamlara ulaşmıştır. Belki şu anda bu yazıyı yazarken ben de enfekte olmuş olabilirim, farkında değilimdir.

Henüz sizde semptonların görülmemiş olması virüsün sizde olmadığı veya olmayacağı anlamına gelmiyor. Lütfen daha dikkatli, daha teminli olunuz. Maksadım panik oluşturmak değildir. Panikten ziyade temkinli olmaktır anlatmak istediğim.

Büyük faciaların önüne geçmek için lütfen kendi kendinizi sosyal yaşantıdan izole ederek, temizliğe önem gösteriniz. En kısa zamanda bu belanın da ülkemizden gitmesi dileği ile…

0
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
Koronavirüs, İtalya, Türkiye ve Ciddiyet!
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!