Koronavirüs pandemisi (Sars CoV-2): Neden evde kalmalıyız?

koronavirus pandemisi
koronavirus pandemisi

Koronavirüs pandemisi, halk arasında koronavirüs hastalığı, coronavirüsü veya korona olarak bilinmektedir. Şu anda salgın haline gelen koronavirüsün ilk görüldüğü yer Çin’in Wuhan bölgesidir. İlk olarak bir pazarcının nefes alamama şikayeti nedeniyle hastaneye gitmesi sonucu yapılan testlerde 3 gün sonra #koronavirüs tanısı konulmuştu.

Bu kadar yayılmasındaki en büyük neden ise koronavirüs belirtileri kendini geç gösteriyor olmasıdır. Yani o şahıs hastaneye gittiğinde aslında çoktan çoğu kişiyi enfekte etmişti. İlk virüsün görüldüğü kişi çevresindekileri, onlar onların çevresini ve böylelikle vakaların kısa sürede artmasıyla birlikte Çin’in birkaç bölgesinde tamamen karantina uygulanmış, kimsenin dışarı çıkmasına müsaade edilmemişti.

Bütün ülkeler geç kaldı

Bütün ülkeler virüsün yayıldığı, Çin’in milyonlarca insanın yaşadığı şehirleri karantina altına almasına aldırış etmeden Çin’e seyahetlere devam etti, Çin’den gelen insanları kendi ülkelerine almaya devam etti ve ticaret nedeniyle gelen envanterleri reddetmedir.

Koronavirüsten korunmanın yolları nelerdir?
Koronavirüsten korunmanın yolları nelerdir?

Sonuç? Tüm dünyaya koronavirüs yayıldı ve buna rağmen ülkeler tedbir almayı ihmal ettiler. Bu konuda Güney Kore’nin hakkını vermek gerekiyor çünkü her gün düzenli olarak vatandaşlarına ücretsiz olarak test yapmış, virüs belirtisi olanları karantina altına almıştır. Fakat Güney Kore haricindeki tüm ülkelerde hayat normal bir şekilde devam etmiştir.

İtalya’da vakaların hızlı artmasının nedeni

Aslında İtalya’dan önce İran’da hızlı bir şekilde koronavirüs tanıları artmış fakat -umarım gerçekten öyledir- ne hikmetse salgını kontrol altına aldıklarını, vakaların eskisi gibi artmadığını söylediler. İtalya’da ilk olarak 2 kişide koronavirüs belirtileri görülmüş ve hastalar karantinaya alınmıştı. Fakat koronavirüs belirtileri -az önce de söylediğim gibi- geç fark edildiği için bu İtalya için de çok geçti. [2]

Artık salgın İtalya’da yayılmaya başlamıştı. İtalya’nın en büyük hatalarından biri virüsün görüldüğü bölgeyi halkıyla paylaşmış olmasıydı veya her şeyi şeffaf olarak paylaşan italyan hükümetine karşı vatandaşlarının panikleyerek ülkenin dört bir yanına dağılmış olmasıydı. Çünkü birçok kişiye çoktan virüs bulamış, gittikleri yerlere de coronavirüsü götürmüşlerdi.

Koronavirüs herkese bulaşacak mı?

Şimdi! Türkiye’deki hükümet de, bilim adamları da neyin ne olduğunu çok iyi biliyor. Almanya başbakanı Merkel çıkıp açıklama yaparak “bu virüsün almanların yüzde 80’ine bulaşacaktır” dedi. Öte yandan birçok devlet lideri kamera karşısına çıkarak “bu virüsün hasarı çok yüksek olacaktır” dedi. Bununla birlikte Sağlık Bakanım Fahrettin Koca da dahil birçok sağlıkçı bu konuda ne olacağını tahmin ediyor, biliyor.

koronavirus pandemisi
koronavirus pandemisi

Neden sürekli evde kalın çağrısı yapılıyor?

Bunun tek nedeni paniği engellemek, virüsün yayılma hızını azaltmak ve daha çok insanı kurtarmaktır. Eğer virüs İtalya’daki gibi veya Amerika’da olduğu hızda Türkiye’de yayılmış olsaydı ölüm oranı çok daha yüksek olacaktı.

Çünkü bu virüs direkt olarak solunum yoluna etki ettiğinden dolayı, hastanelerde ise yeterli miktarda malzeme olmadığından bir anda artan hasta sayısına yetecek materyal temin edilemeyecektir. Bu nedenle insanlar hayatını kaybedecek, sonuçları çok daha ağır olacaktır.

Bu nedenden dolayı sosyal medyada çığ gibi büyüyen #evdekal kampanyasına Türkiye’nin her vatandaşının uyması gerekiyor.

Koronavirüs kehanetleri hakkında

Geçim sıkıntısı olanlar ne yapmalı?

Bu konuda elbette hükümetin ve yerel yönetimlerin de ellerini taşın altına koyması gerekiyor. Ben bir ekonomi uzmanı değilim. İşin nasıl olacağını bilmiyorum fakat bildiğim tek şey çalışmak zorunda olan insanların ihtiyaçlarının karşılanması, onların mağdur edilmemesi ve sadece erzak yardımı değil, nakit yardımının da yapılması gerekmektedir.

Umarım tez zamanda koronavirüsün aşısı bulunur ve bu salgından da diğer salgınlarda olduğu gibi hemen kurtuluruz. Tabii ki en az hasarla ve kayıpla…

Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın ailelerine de en içten dileklerimle Allah’tan sabır diliyorum.

0
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
Koronavirüs pandemisi (Sars CoV-2): Neden evde kalmalıyız?
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Biz evde kalmaya devam ediyoruz fakat maalesef dışarıda çalışmak zorunda kalan işçilerimiz var. Evde kalsa para kazanamayacak, dışarıda olsa virüsü taşıyıp, yayma riski var. Adamlara birşey demiyorum fakat devletin yardım etmesi gerektiğini ve sokağa çıkma yasağı getirmesi gerektiğini düşünüyorum.

    Cevapla
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!