Aralıklı oruç diyeti nedir? Aralıklı oruç diyeti yapanların yorumları [Güncel]

Aralıklı oruç diyeti nedir? Milyonlarca kişinin uyguladığı aralıklı oruç diyeti ile alakalı merak edilen soruların cevapları, if diyeti ile alakalı kullanıcı yorumları ve şikayetleri de Jodd Haber'de tartışılıyor. Aralıklı oruç diyeti ile alakalı detaylı rehberimizi sizler için hazırladık. İyi okumalar.

Aralıklı oruç diyeti
Aralıklı oruç diyeti

Aralıklı oruç diyeti, son zamanların en çok tartışılan konularından biridir. Sosyal medyada intermittent fasting diyeti ile alakalı çok iyidir, zayıfladım ve tavsiye ederim diyenlerin yanı sıra hiç memnun kalmadım, iyi bir diyet programı değildir diyenler de var. Bu haberde aralıklı oruç diyeti nedir, en etkili saatleri nelerdir sorularına cevap vereceğiz.

Aralıklı oruç diyeti nedir?

Aralıklı oruç diyeti, temelde Ramazan ayında tuttuğumuz oruç mantığıyla benzerlik gösteriyor, o nedenle yabancılık çekeceğimizi zannetmiyorum. Etkileri nedeniyle hem sağlık sisteminde hem de düzenli bir beslenme alışkanlığı elde etmede yardımcı olabilecek bir yöntemdir.

Epeydir var olan ve birçok kişi tarafından uygulanan intermittent fasting (if diyeti olarak da bilinmektedir) zannedersem medyanın ve ünlülerin sosyal medya hesaplarında yaptıkları paylaşımlar nedeniyle popüler hale geldi. Bu diyetin temel mantığı oruçta olduğu gibi 16 saat aç kalıp, 8 saat boyunca da azar azar yemek yemektir.

Ramazan ayındaki oruçtan tek farkı 16 saatlik periyotlarda su içebilirsiniz ve istediğiniz saatlerde bu diyeti uygulayabilirsiniz. Bu diyet programıyla kan şekerini düzenleyecek, daha sağlıklı bireyler olmaya başlayacaksınızdır.

Aralıklı oruç diyeti nedir?
Aralıklı oruç diyeti nedir?

Aralıklı oruç diyetine başlarken

Öncelikle kendinize bir takvim belirleyin ve günün hangi saatlerinde yemek yiyip hangi saatlerinde aç kalacağınızı tespit edin. Bunu sürekli göreceğiniz, hatırlayabileceğiniz bir yere asmanızı tavsiye ederim. Bu konuda genel yapılan uygulamaya baktığımızda öğle vaktiyle akşam vakti arasında 8 saatlik zaman diliminde yemek yiyip geri kalan 16 saatte ise hiç bir şey yememektir.

Yani kahvaltı yapmadan direkt öğle yemeği ile güne başlayabilir ve akşam yemeği ile günü kapatabilirsiniz. Yine iki öğün arasında dilerseniz meyve veya hafif salata tüketimi ile takviye yapabilirsiniz. Fakat her zaman olduğu gibi şekerli gıdalardan, karbonhidratlı ürünlerden uzak durmanız daha etkili sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

Yukarıda belirttiğim saat aralığı bir örnektir. Bunu siz kendinize göre isterseniz sabah 9 ile akşam 5 arası da yapabilirsiniz. Veya öğle 2 ile akşam 8 arası da ayarlayarak, aralıklı oruç diyeti uygulamaya başlayabilirsiniz. Fakat erken uyuyan biriyseniz çok fazla geç vakitlere ikinci öğünü bırakmazsanız iyi olur.

Aralıklı oruç diyeti yapanlar kullanıcı yorumları
Aralıklı oruç diyeti yapanlar kullanıcı yorumları

Aralıklı oruç diyeti en etkili saatleri

Özetle söylemek gerekirse aralıklı oruç diyetinin en etkili saatleri 12:00 ile 20:00 arasındadır. Gün içerisinde çalışacağınız için bu saatlerde yemek yiyerek enerji ihtiyacınızı karşılamak oldukça önemlidir. Bunu isterseniz  1 saat öne veya arkaya atarak başlayabilrisiniz. Bu tamamen size kalmıştır.

Tabii aralıklı oruç diyeti saatleri herkese göre farklı olabilir. Mesela siz akşamları, geceleri çalışan biriyseniz başlama saatinizi de ona göre değiştirip akşam 10 ile sabah 6 arası yemek yiyip, geri kalan saatlerde oruçlu olabilirsiniz. Dediğimiz gibi herşey sizin çalışma saatlerinize ve uyku saatlerinize göre değişiyor.

Yine yemek yediğiniz zamanlarda kan şekerinizi düzenlemek ve dengelemek adına ufak atıştırmalarıklar 8 saatlik periyot içinde yapabilirsiniz. Eğer açlık ve denge konusunda sorunlar yaşamıyorsanız yapmayabilirsiniz.

Not: Sadece aralıklı oruçta değil, hangi diyet programı olursa olsun doktorunuza veya diyetisyeninize danışmanızda yarar vardır. Eğer kronik sağlık sorunlarınız varsa mutlaka doktorunuza yapacağınız diyeti danışınız.

intermittent fasting diyeti yaparken dikkat! if diyeti zararları nelerdir?
intermittent fasting diyeti yaparken dikkat! if diyeti zararları nelerdir?

Aralıklı oruç diyeti yaparken nelere dikkat edilir?

Herşey iyi güzel de bu diyeti yaparken yemek yiyebildiğiniz saatlerde “ooo ben her şeyi yiyebilirim” gibi yanlış düşüncelere kapılmayınız çünkü 8 saat boyunca yiyip içtikleriniz oldukça önemlidir. Eğer bu zaman diliminde sağlıksız gıdaları alıp, bol karbonhidrat, yağ, şeker vs.. tüketirseniz sadece kendinizi aç bırakmış olursunuz. O nedenle aralıklı oruç diyeti yaparken dikkat edilmesi gereken kurallardan biri yediklerinize dikkat etmektir.

Eğer normal şartlarda oruç tutmayan biriyseniz bunu yapmak size zor gelebilir. İlk başta vücudunuzun bu diyete alışması gerekiyor. Yani ilk 4-5 gün kendinizi iyi hissetmeyebilirsiniz. Bu süre zarfında dilerseniz 16 saatlik periyotta kan şekerinizi düzenleyecek çok hafif gıdalar tüketebilirsiniz. Tabii ki porsiyonları az olmak şartıyla.

Eğer doktorunuz size normal şartlarda oruç tutmanızı yasaklamışsa, lütfen aralıklı oruç diyeti yapmayınız çünkü bunun normal oruçtan farkı yoktur, sadece saatleri farklıdır ve yapmamanız gereken şeyler de oruçta olduğu gibi yemek yememektir.

intermittent fasting ile 25 kilo verdi buse terim
Fatih Terim’in kızı Buse Terim, intermittent fasting diyeti ile tam 25 kilo verdi. Nasıl mı?

Fatih Terim’in kızı Buse Terim’in yaklaşık 3 ayda aralıklı oruç diyeti yapanlar arasında olup, nasıl kilo verdiğini merak ediyorsanız resmin üzerine tıklayarak inceleyebilirsiniz.

If diyeti hakkında Sık Sorulan Sorular

Tüp mide ameliyatı olanlar aralıklı oruç diyeti yapabilir mi?

Eğer 2 yıldan fazla bir süredir tüp mide ameliyatı olmuşsanız, doktorunuzdan onay alarak veya onun kontrolünde bu diyeti uygulayabilirsiniz. Yalnız doktor kontrolü şart, unutmayın!

Aralıklı oruç diyeti yaparken ayran veya süt tüketebilir miyim?

Maalesef. Bu konuda evet içebilirsiniz demeyi çok isterdim fakat kalorisi olmayan içecekleri tercih etmeniz gerekiyor. Mesela su içebilirsiniz ve şekersiz kahve, çay tercih edeceğiniz içecekler arasında olabilir.

Hamileler ve emziren kadınlar uygulayabilir mi?

Hayır. Hamilelerin ve emziren kadınların uygulaması tavsiye edilmiyor. Bebek gelişimi ve anne sağlığı için bu kadar uzun süreli aç kalma iyi değildir. Doktorunuza sorabilirsiniz elbette fakat genel olarak tavsiye edilmemektedir.

Aralıklı oruçla ile kaç kilo verebilirim?

Bu soruya tam bir cevap vermek mümkün değildir. Cinsiyetinize, kilonuza, metabolizma hızınıza ve daha birçok varyasyona bağlı olarak bu durum değişkenlik gösterir. Fakat ortalama olarak 4-8 kilo arasında bir kayıp yaşayabilirsiniz.

Bu arada dilerseniz intermittent fasting diyeti ile alakalı BBC’de yer alan haberi okumak için buraya tıklayabilirsiniz. Ayrıca aralıklı oruç diyeti yapanların yorumlarını okumak isterseniz kullanıcı yorumları sitesini ziyaret etmek isteyebilirsiniz.

Osman Müftüoğlu’nun Aralıklı Oruç Yorumları

Aralıklı Orucun Faydaları

Öncelikle zayıflamanıza yardımcı olabilecek bir diyet programıdır. Hem uygulaması kolay hem de diğer diyetlerde olduğu gibi katı kuralları yoktur. Sadece aç kalacaksınız, birşey yemeyeceksiniz.

Sonrasında mutfakta geçireceğiniz zaman azalacaktır, kendinize daha çok zaman ayırabilirsiniz. Ekonomik olarak da cebinize katkı sağlayacaktır çünkü yemek yemediğiniz zaman masraf da yapmamış olacaksınız.

Kan şekeri düzenlenmesini zaten söylemiştim. Aç kaldığınız zamanlarda insülin seviyesinde düşme yaşanacak ve kan şekeri de otomatik olarak %2-6 oranında düşecektir. Bu da ileriye dönük şeker hastalığı sorunlarını azaltmaya yardımcı olacaktır.

Sağlıklı bir yaşam sürmenize katkı sağlayacaktır. Bazı sitelerde uzun ömürlü olacağınızı da yazıyor olsa da bu konuda ben birşey demek istemiyorum ancak sağlıklı ve dinç bir vücuda sahip olacaksınızdır.

Aralıklı oruç diyeti yorumları mutlaka okuyunuz
Aralıklı oruç diyeti yorumları mutlaka okuyunuz

Aralıklı oruç if diyeti zararları nelerdir?

UYARI! Bu diyet yöntemi her ne kadar bazı insanlar için uygulaması kolay ve etkili bir diyet yöntemi olsa da bazı insanlar için hiç de iyi olmayan sonuçlara neden olabilir. Mesela aralıklı oruç diyetinin zararları arasında sindirim problemleri veya sağlıksız beslenme alışkanlarına da neden olabilir. Otomatik olarak kilo vermek yerine size kilo aldırabilir.

İlk başlarda zorluk çekebilirsiniz. Halsizlik hissi veya açlık hissi yaşayabilirsiniz. Bunlar normal belirtiler olup genelde birkaç gün içerisinde geçer fakat başka sağlık sorunlarınız varsa if diyeti onların artmasına ve farklı sorunların oluşmasına neden olabilir.

IF Diyeti (aç kalma diyeti) nedir?

Aralıklı oruç diyeti yapanlar ve yorumları

Sayfanın altında bulunan kullanıcı yorumları bölümünden, aralıklı oruç diyeti yapanların yorumları ve şikayetleri yer alacaktır. Siz de bu konuda bir şeyler söylemek isterseniz, görüşlerinizi paylaşabilir veya merak ettiğiniz soruları sorabilirsiniz.

Eğer bu diyet programıyla kilo verdiyseniz, neler yaptığınızı diğer insanlarla da paylaşarak, onlara yardımcı olabilirsiniz. Sağlıklı ve güzel günlerin sizlerle olması dileklerimizle.. Daha fazla bilgiye ulaşmak için bizi Google Haberler üzerinden takip etmeyi unutmayınız. :)

1
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
Aralıklı oruç diyeti nedir? Aralıklı oruç diyeti yapanların yorumları [Güncel]
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. Arkadaşlar kesinlikle başlamanızı tavsiye ediyorum. 2 ayda giden tam 13 kilo ve midem küçüldü yemek yemeyi istemiyorum. İlk başlarda nasıl yaparım? Yapabilir miyim? Çok düşündüm ama başlamak bitirmenin yarısıdır sözünü yaşayarak tavsiye edebilirim.

    Cevapla
  2. Bir türlü devam ettiremiyorum başladığım diyetleri. Kaçtır başlıyorum bir şekilde 3-5 gün sonra diyetimi bozmuş buluyorum kendimi. Siz nasıl yapıyorsunuz arkadaşlar? Kendimden nefret eder oldum.

    Cevapla
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!