21. Yüzyılın Genel Sorunu: Sosyal Medya Bağımlılığı

sosyal medya bağımlılığı
sosyal medya bağımlılığı

Özellikle Z kuşağının en büyük problemlerinden biri de sosyal medya bağımlılığı ve cep telefonu kullanımıdır. Günümüzde akıllı telefonlar giderek yaygınlaşmakta. Neredeyse herkesin elinde artık bir akıllı telefon var. Bu durum sonrasında da ortaya çıkan sosyal medya hesapları kişilerin vazgeçilmezi oldu.

Çağımızın sorunu: Sosyal medya hastalığı

Telefonlar, ilk çıktığı zaman kamerası vb. gereçlerinin olmadığı sadece tanıdıklarımızla iletişime geçebilmek için kullanılan bir gereçti fakat teknolojinin gelişmesi ve giderek telefonların üst modellerinin çıkması ile birlikte geliştirilen sosyal medya hesapları sayesinde telefonlar neredeyse kendimizi ifade edebilmemizin ve yeni insanlarla etkileşime girebilmenin yeni bir yolu oldu.

Sosyal medya bağımlılığı ise bu durumu gereğinden fazla kullanmak, sosyal yaşantısını etkileyecek derecede sosyal medya hesaplarına bağımlı olma durumudur.

Günün 24 saat olduğunu düşündüğümüzde ortalama olarak 3 – 4 saat telefon kullanımı gerçekten çok fazla olmaktadır. Hatta öyle ki artık sosyal medya fenomeni diye bir kavram da günümüzde literatüre girmiş ve sosyal medya hesapları üzerinden para kazanılmaya başlanmıştır.

Sosyal medya bağımlılığını bir başka şekilde açıklayacak olursak günlük rutin hayatınızı tamamen sosyal medyadan gelecek beğeni sayınıza ve takipçilerinize göre şekillendirmeniz de demektir.

Sürekli takipçilerinizi düşünüyorsanız durum çok vahim!

Örneğin arkadaşlarınızla buluştuğunuz zaman ya da çok sevdiğiniz bir şeyi yaparken dahi aklınızın bir köşesinde her zaman sosyal medya hesaplarınız üzerinde neler olduğu düşüncesi geçmektedir.

Her ne kadar yediğiniz güzel yemeklerin fotoğrafını çekip paylaştığınız zaman sosyal medya bağımlısı olmuyor olsanız da paylaştığınız o fotoğrafı kimler ya da kaç kişi beğendi acaba şeklindeki düşünceleriniz veya dakikalarca süren beğeni muhabbetleriniz, ilk beğenme yarışına giriyor olmanız gibi durumlar sizi ne yazık ki sosyal medya bağımlısı adayı yapmakta.

Sosyal medya bağımlısı olmanın zararları ise şu şekilde literatüre geçmiş durumda: özgüven yetersizliği, güvensizlik, siber zorbalık, sosyal anksiyete, dikkat dağınıklığı / dikkati toparlamakta zorlanmak, yorgunluk, stres, gerçek duygularını yansıtmakta zorluk çekme ya da duygularını gizleme çabası.

Sosyal medya bağımlılığından nasıl kurtuluruz?

Peki bu kadar kötü etkileri olan sosyal hayatımızı etkileyen bu çağımızın hastalığı sosyal medya bağımlılığından nasıl kurtulacağız?

Her rahatsızlıkta olduğu gibi ilk olarak sosyal medya bağımlısı olduğunuzu ya da olmadığınızı belirlerseniz veya belirlenmesini sağlarsanız ilk adımı atmış olacaksınız unutmayın ki bir durumu kabullenmek tedavinin neredeyse yarısıdır.

Ardından bir terapiste gitmeniz yapacağınız ikinci doğru davranış olacaktır. Terapistler de genellikle böyle durumlarda yoksun bırakma veya farkındalığa kavuşturma gibi yöntemler kullanarak bu problemi çözüme kavuşturmaktadırlar.

Sare Türk / jodd.net

0
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
21. Yüzyılın Genel Sorunu: Sosyal Medya Bağımlılığı
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!