Özgüven nedir? Özgüven eksikliği nasıl giderilir?

Özgüven nedir
Özgüven nedir

Bu makalemizde editörlerimizden Sare Türk, özgüven nedir başlığı altında toplum olarak birçok kişide bulunan özgüven sorunsalı hakkında bilgi aktaracaktır. Kısaca değindiğimiz konular özgüven eksikliği nasıl gelişir? Kendi kendime özgüvenim nasıl artar? ve Özgüven konusunda en çok yapılan yanlışlar nelerdir şeklindedir. İyi okumalar dileriz.

Özgüven nedir?

Özgüven;  en kısa tabiriyle bir duygudur. Bir kişinin kendisi ve kişisel yetenekleri hakkında pozitif bir anlayışa bürünmesidir de diyebiliriz. Bunun yanı sıra özgüven eksikliği bir konu veya bir yetenek hakkında kişinin kendine güvenin düşmesi ve kendisini yetersiz hissetmesidir.

Örnek vermek gerekirse, bir basketbol maçında oynayacaksınız, maç başlamadan önce kendinizi maçı kazanamayacağınıza inandırmanız ve kendinize negatif yükler yüklemeniz özgüven eksikliğine sahip olduğunuz anlamına gelebilir.

Özgüven eksikliği; duygusal çöküntü depresyon, ve aşağılık duygusu ve kişinin kendisini sevilmediği düşüncesine kapılmasıyla ortaya çıkan bir durumdur.

Özgüven eksikliği nasıl geçer?
Özgüven eksikliği nasıl geçer?

Özgüven Eksikliği Nasıl Gelişmektedir?

Çoğunlukla aile ve yakın çevrenizin; yetersizlik, sevimsizlik duygusu aşılanması sizlerin özgüven duygunuzu düşürebilir. Size karşı çok eleştirel yapı sergileyen kişiler sizlere ve çevresine karşı çok koruyucu olabiliyorlar.

Bunların yanı sıra özgüven eksikliği aile içerisindeki problemler ile de geliştirebilmektedir. Örneğin anne veya babanın kaybı, anne ve baba arasındaki kavgalar, anne babanın eleştirmeleri, aşağılamalarına maruz kalmak büyük ölçüde özgüveni etkilemektedir.

Önemli bir sınavdan önce kazanamayacağınıza inanmanız bir özgüven eksikliğidir. Başarısızlık özgüveninizi düşürdüğü gibi birçok konuda aşağılık hissiyatı oluşuma destek vermektedir.

Yetenekleriniz ve kişisel gelişimlerinizi çok acımasız bir şekilde eleştirmek, yaşanan veya yaşanacak olayların sonuçlarını, gerçekteki durumuna göre daha kötü sonuçlandığı hissine kapılmak, gerçekleşmesi zor olan hedefler belirlemek ve sonucunun umduğunuz gibi olmaması büyük ölçüde sizleri geriye çeker, özgüveninizi düşürür.

Özgüven Nasıl Artar?

Bir konu hakkında daha olumlu düşüncelerle kendinizi motive etmelisiniz. Bunun yanında gerçekçi olan ve gerçekleşme payı yüksek olan hedefler belirleyin.

Başarabileceğiniz ve imkanınızın dışında olmayacak hedefler belirlemelisiniz, başaramadığınız bir durum noktasında kendinizi hatalarla suçlamak yerine neden olmadığını sorgulayın, çözümler arayın.

Psikolojinin tanılan isimlerinden William James bir sözünde özgüven olayını matematiksel formüle dönüştürerek der ki:

“Kendinizden memnun olmak = Ne başardığımız / Başarmayı hedeflediğimiz şey”

İnsanların sizleri eleştirmesine izin verin lakin yargılamalarına izin vermeyin olması gerekenden fazla yargı ve eleştirilme durumlarına izin vermemeniz kendinizi daha iyi ve daha öz güvenli hissetmenize olanak tanır.

Bir konuda fikriniz varsa insanlara sunmaktan çekinmeyin ve sunduğunuz bilginin yanlış olup olmadığını bilmiyorsanız sormaktan çekinmemelisiniz.

Sare Türk / jodd.net

0
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
Özgüven nedir? Özgüven eksikliği nasıl giderilir?
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!