1. Haberler
  2. Eğitim
  3. Okula yeni başlayan çocuğa nasıl davranılır? Çocuk eğitimi ve yanlışlar!

Okula yeni başlayan çocuğa nasıl davranılır? Çocuk eğitimi ve yanlışlar!

Okula yeni başlayan çocuklara nasıl davranmalıyız?
Okula yeni başlayan çocuklara nasıl davranmalıyız?

İlk çocuğunuz, gözünüzün nuru… Çok büyük zorluklarla büyüttünüz ve okula gitme yaşı geldi. Okulun hangi aşaması olursa olsun (genelde ilk aşama olduğu için anasınıfı ya da birinci sınıfa başlayan çocuklarda görülen bir durumdur) çocuklarınız okula giderken zorluk yaşayabilirler.  Siz de bu durumu görünce üzülebilir veya telaşa kapılabilirsiniz fakat unutmayın ki sizin tutumunuz çocuğunuzun tüm hayatı boyunca okula karşı geliştireceği tutumda etkilidir. Bunun bilincinde olan bir ebeveyn olarak hareket ederseniz hem kendiniz hem de çocuğunuz için en iyisini yapmış olacaksınız. Bu yazımızda yapmanız gereken davranışlara ve bulunmanız gereken tutumlara değindik. İyi okumalar!

Bazı çocuklar okul sürecini heyecanla ve sabırsızlıkla bekler bir an önce okulun açılmasını ister. Bazı çocuklar da tam tersine okuldan korkar ve çekingen bir tavır sergiler.

Bu sizin ilk çocuğunuz değilse ilkinde hiç zorlanmadıysanız fakat ikinci çocuğunuz okula gitmek istemiyor, sürekli ağlıyorsa ilk olarak karşılaştırma yapmamanız gerektiğini unutmamanız en önemli nokta olacaktır. Her çocuk kendisine özeldir ve kendine has ayrı bir karakteri vardır.

Zorlandığınız çocuğunuza takınmanız gereken tavır şu şekildedir:

  • Okulun korkulacak ya da endişe edilecek bir yer olmadığını belirtmeniz gerekir. Çünkü yetişkin bir bireyin ölümden korkması ile okulun ne olduğunu bilmeyen bir çocuğun okuldan korkması aynı şeydir. Ortada bir bilinmezlik söz konusudur.
  • Başka hiçbir çocukla karşılaştırmamanız hatta örnek olarak bile vermemeniz gerekir. Biraz önce belirttiğimiz gibi bu kişi çocuğunuz abisi – ablası olsa bile.
  • Çocuğunuzun okuldan korktuğunu ya da okula gitmek istemediğini başka kimsenin yanında bahsetmemelisiniz. Kendi çekindiğiniz bir durumun başkasının yanında anlatılmasından ne kadar rahatsız olursanız çocuğunuz da belki kendisini ifade edemese de rahatsız olacaktır.
  • Sert çıkışlarda bulunmamanız ve onu anladığınızı çocuğunuza ifade etmeniz gerekmektedir.
  • Son olarak da belirtmeliyiz ki okuldan korkanın ve ayrılma korkusu yaşayanın çocuğunuz olduğundan emin olun çünkü karşılaşılan en sık durum aslında çocuğun okuldan korkması ya da gitmek istememesi değil ailenin çocuğa olan bağımlılığı olmaktadır.

Bu yazımızın işinize yaramasını ve dikkatle uygulamanızı dileriz! Unutmayın ki aile anne baba ve çocuktan oluşur. Sadece annenin ya da sadece babanın bu söylediklerimizi uygulaması yeterli olmayacaktır. İki taraflı desteklenmesi gereken bir durumdur.

Sare Türk / jodd.net

0
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
Okula yeni başlayan çocuğa nasıl davranılır? Çocuk eğitimi ve yanlışlar!
Yorum Yap
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!