1. Haberler
  2. Haber
  3. Boşanan ailelerde çocuğun psikolojisi düşünülmüyor

Boşanan ailelerde çocuğun psikolojisi düşünülmüyor

Boşanmak isteyen ailelerde çocuk psikolojisi
Boşanmak isteyen ailelerde çocuk psikolojisi

Çocuklar yetişirken ailesinin doğruları ile büyür ve gelişir. Sosyalleşmeleri ve kişilik yapıları da bu durumlara bağlı olarak değişmektedir. Bir çocuk problemle karşılaştığında neler yapması gerektiğini ailesinden öğrenir. İletişim kurmayı ve iletişime geçmeyi çocuk yine ailesinden öğrenir.

Çocuklu ailelerde boşanma

Aileler ayrılma kararı aldıklarında bu süreç kimi zaman başarılı bir şekilde gerçekleşebilmekte kimi zaman da ne yazık ki gerginlik oluşmaktadır. Oluşan bu gerginlikler de çocuklara yansıtılmakta çocuklar üzerinden bir galibiyet elde edilmeye çalışılmaktadır.

Boşanan ailelerde ise özellikle çocuk küçük ise bu durum zorlaşmaktadır. Aileler böyle durumlarda ne yapacaklarını ve nasıl davranacaklarını bilememektedir. Bir aile bilinçsiz ise boşanma çocuk üzerinde bir travma oluşturabilir. Yetişkinliğindeki davranışlarına dahi yansıyabilmektedir.

Boşanma aşamasındaki davranışlar önemlidir

Peki boşanan ya da boşanma aşamasında olan aileler çocuklarına ne şekilde yaklaşmalı?

Anne ya da baba olarak ayrıldıktan sonra veya ayrılma aşamasında çocuğunuza abartılı şekilde davranmaktan kaçınmalısınız. Maddi olarak alınan hediyelere boğmak gibi yanlış bir tutum sergilemeniz çocuğunuzun özgüveni açısından yapacağınız en yanlış davranışlardan birisi olacaktır.

Çünkü çocuğunuz karşılaştığı her zorluk karşısında maddi bir ödül beklemeye başlayacaktır. Bunun yanında çocuk paylaşımın ne demek olduğunu öğrenemez ve sosyal ilişkilerinde sorun yaşama ihtimali yükselir.

Çocuğunuzu koz olarak kullanmayın!

En tehlikeli olan noktalardan bir tanesi de anne baba çekişmeli olarak ayrıldıktan sonra ya da ayrılma aşamasında çocukları bir koz olarak taraflardan birisinin kullanmasıdır.

Anneye ya da babaya bu süreçte gösterilmeyen çocuklar duygularını ifade etmede büyük zorluk yaşayacaklardır, duygusal yoksunluk yaşanacaktır.

En güvendiği kişiler olan anne, babanın ve kurum olan ailenin dağılması sonucunda çocuk zaten büyük bir yıkım yaşayacaktır. Bu süreçte bir de üzerine yanlış tutumlar sergilemek bu yıkımı daha da kuvvetlendirecektir.

Tüm bunların yanında, özellikle anne-babaların velayet konusunda yaşadıkları uzlaşmazlık da çocukların gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir.

Boşanmanın Çocuk Üzerindeki Etkisi

Çatışma halinde olan ebeveynler her ne kadar bunu çocuklarına yansıtmadıklarını düşünseler de çocuklar bunu fark eder ve etkilenirler. Anne-baba arasındaki çatışma, çocuk üzerinde depresyon, kaygı, anksiyete, sosyal içe dönüklük, saldırgan davranışlarda bulunma gibi ruh sağlığı değişkenlerinin etkilenmesi ile sonuçlanabilmektedir.

Boşanmış ailenin çocuğu olmak çocuğun suçluluk, terk edilmişlik, istenmeme ve sevilmeme gibi birçok duyguyu bir arada yaşamasına sebep olabileceği için boşanma sürecinin çocuk için nasıl algılandığı ve öz saygısının ne derece etkilendiğini belirlemek çocuğun ruhsal sağlığı açısından önem taşımaktadır.

Çocuğa yapılmaması gerekenlerden bahsetmemizin ardından yapılması gereken tutumlara geçelim. Anne ve baba kendilerinin anlaşamadığını ama her zaman kendisinin anne ve babası olmaya devam edeceğini kendisi için en iyisinin bu olduğunu düzgün ve çocuğunuzun yaş grubuna uygun bir biçimde onun annesi ve babası olarak hayata devam edeceğinizi ve onun tüm ihtiyaçlarında yanında olacağınızı belirtmelisiniz.

Sare Türk / jodd.net

0
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
Boşanan ailelerde çocuğun psikolojisi düşünülmüyor
Yorum Yap
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!