Deflasyon Nedir? Deflasyonun Nedenleri Nelerdir?

deflasyon nedir
deflasyon nedir

DEFLASYON NEDİR?  DEFLASYONUN NEDENLERİ NELERDİR? HANGİ DURUMLARDA DEFLASYON OLUR?

Basın ve medya kanallarında sık sık adı geçen, toplumun aşina olduğu fakat tam olarak ne anlama geldiğini bilmediği deflasyon nedir? Deflasyon; genellikle ülkelerin ekonomik kriz dönemlerinde karşılaştığı, piyasada mal ve hizmet fiyatlarının belirli bir zaman aralığı içerisinde sürekli düşüşe geçişinin yaşandığı ekonomik sürece verilen iktisadi terimin adıdır.

DEFLASYON NEDİR?

Deflasyon terimi aynı zamanda, Enflasyon teriminin de zıddıdır. Enflasyon, kelime anlamı olarak; mal ve hizmetlere ilişkin fiyat aralığının sürekli olarak yükselişe geçip, paranın satın alma gücünün düştüğünü ifade eden iktisadi durumdur. Yani, enflasyonda fiyat yükselişini durdurma veya yavaşlatma durumu öngörülürken, deflasyonda tam tersi şekilde piyasa fiyatlarını düşürme politikası izlenir.

Deflasyon, genel anlamı ile piyasada ki mal ve hizmet ücretlerinin ucuzlaması fakat bu hizmet ve mallara yönelik talebin azalması durumudur ve 3 türlü Deflasyon vardır. Bunlar;

PARA DEFLASYONU

Para Deflasyonu: Piyasada dolaşan para çeşitlerinin azalması durumunda; söz konusu para çeşidinin değeri artar ve dolayısıyla bu kazanım sonucunda o para çeşidi ile alınan malların fiyatlarında bir düşüş meydana gelir, bu durum para deflasyonu olarak tanımlanır.

MALİ DEFLASYON

Mali Deflasyon: Özellikle ekonomik kriz günlerinde, devletler; kamu harcamalarının kısıtlanması, banka politikalarının değiştirilmesi ve vergilerin artırılması gibi bazı ekonomik yaptırımlar içine girebilirler. Bu yaptırımlardan herhangi birinin uygulanması durumuna, mali deflasyon ismi verilir.

KREDİ DEFLASYONU

Kredi Deflasyonu: Kendinden en çok bahsedilen deflasyon durumudur. Devlet tarafından bankalara getirilen sınırlandırmaları ve yeni düzenlemeleri ifade eder.

Bu 3 deflasyon türünden herhangi biri gerçekleştiğinde, piyasa ekonomisi yavaşlamaya ve hatta durmaya başladı demektir. Büyük ve küçük firmalar, en fazla bu dönemlerde yapısal olarak küçülme yoluna gider ya da iflas eder.

Deflasyonun Nedenleri ve Sonuçları Nelerdir?

deflasyon nedenleri
deflasyon nedenleri

Ekonomik dalgalanmalar artmaya başlayıp para piyasasının düzensizleştiği kimi dönemlerde, enflasyondaki fiyat artışının aksine, mal ve hizmet ücretleri düşüşe geçmeye başlar. Deflasyonun belli başlı nedenlerine göz atmak gerekirse; ilk olarak ülke ekonomisine ve para piyasalarına güvenmeyen tüketici, elinde bulunan parayı harcamaz, yatırım yapmaz ve yastık altı olarak tabir edilen yatırım şekline yönelir ve bu durum piyasadaki para akışının durmasına sebep olur.

İkinci bir deflasyon neden olarak ise şudur; üretim sektöründe ihtiyaç fazlası ürün elde edilirse eldeki stoklar artar ve tüketiciye ulaşamadan elde kalır. Bu durum; üreticinin ciddi kayıplar yaşamasına ve fabrikaların batması, firmaların iflasına kadar giden kötü sonuçlara neden olur.

Keynezyen görüş (Talep Yönlü İktisat) ise deflasyonu örneklenmiş bir şekilde şöyle açıklar: Ekonomi, toplam talep etkilenerek düzenlenebilir ve kendiliğinden düzene girmez. Bu durumda devlet talebi yönlendirmelidir. Ekonomide toplam talep, toplam arzdan azsa veya toplam yatırımlar, tasarruflardan azsa bu durumda ‘deflasyonist açık’ oluşur. Bu durumda, vergiler indirilerek veya kamu harcamaları arttırılarak müdahale edilmelidir.

RECEP UYSAL / JODD.NET

0
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
Deflasyon Nedir? Deflasyonun Nedenleri Nelerdir?
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!