Oto Alım-Satım Yetki Belgesi Nedir? Nereden Alınır?

oto alım satım yetki belgesi nedir
oto alım satım yetki belgesi nedir

Son yıllarda her alanda kendini gösteren hayat pahalılığı, otomotiv sektörünü de fazlasıyla etkiledi. Hızla yükselen sıfır otomobil fiyatları, otomobil sahibi olmak isteyen kişileri ikinci el otomobil alma yönlendiriyor. İkinci el otomobil pazarları yeni alıcılarla dolup taşıyor ve sıfırına oranla uygun fiyatlı pek çok otomobil seçeneği bulunuyor. Tabii her sektörde olduğu gibi ikinci el otomobil satışında da dolandırıcılara ve kötü niyetli kişilere rastlanılmaktadır. Üst üste gelen dolandırıcılık haberlerinden sonra devlet bu işe el atarak, mağduriyetlerin en aza inmesini sağlayacak bir çözüm ortaya koydu.

Oto Alım-Satım Belgesi Nedir?

Yukarıda bahsedildiği gibi ikinci el otomobil satışlarında mağduriyetler görülmesinin ardından, yetkililer ikinci el motorlu taşıtların satışıyla ilgili olarak 13 Şubat 2018 yılında bir yönetmelik yayınladı; daha sonra 10 Ağustos 2019 tarihinde yeniden düzenlenerek son halini alan yönetmeliğe göre, bundan böyle ikinci el motorlu taşıt satışlarında yetki belgesi bulundurulması şartı getirildi. Bu belge sayesinde, otomobil satışlarını sadece bu belgeye sahip olan esnaf ve tacirin yapabilmesinin önü açıldı.

Elbette her isteyen kişi bu belgeyi alamıyor. Peki, oto alım-satım yetki belgesini almanın şartları nelerdir?

Adayların gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olması; Bu kişilerin Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası ya da ilgili ticaret odasına kayıtlı olması, öncelikli şartlardır. Ayrıca bu yetki belgesi almak isteyen ilgili kişinin;

  • 18 yaşını doldurmuş olması,
  • Adayın en az lise mezunu olması,
  • Adayın mesleki yeterlilik belgesinin bulunması,
  • Talep eden firmanın konkordato ilan etmemiş olması,
  • Adli sicilinin temiz olup, ticaret yapmasının yetkililerce yasaklanmamış olması gerekir.

Oto Alım-Satım Yetki Belgesi Nereden Alınır?

Alındıktan itibaren 5 yıl boyunca geçerliliği bulunan, ancak bu 5 yıllık sürenin bitimine en az 30 gün önce belgenin yenilenmesi şartı konulmuş olan; ikinci el motorlu araç satışı için gerekli olan yetki belgesi, yönetmelikte açıklandığı üzere, işletmenin bağlı bulunduğu Ticaret İl Müdürlüğü tarafından verilmektedir. Aynı şekilde; aday tarafından gerekli şartlar taşınıyorsa Ticaret İl Müdürlüğü’nün dışında, Ticaret Bakanlığı ve bakanlıkça görevlendirilmiş meslek kuruluşları ile üniversiteler tarafından da verilebilmektedir yetki belgesi.

RECEP UYSAL / JODD.NET

0
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
Oto Alım-Satım Yetki Belgesi Nedir? Nereden Alınır?
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!