Kulak Temizliği Yaparken Bunlara Dikkat!

kulak temizligi haberleri
kulak temizligi haberleri

Tıp dilinde buşon adı verilen kulak kiri aslında bir vücut kiri değil aslında doğal bir salgıdır. Serumen adındaki salgı, dış kulak yolu ile derinin alt bölümünde bulunan salgı bezlerinden salgılanmaktadır.

Bunun yanı sıra kulak zarının dışarıdan gelebilecek olan bakteri, toz ve kir bütünlüğünden korunmasını üstlenen bu salgı, görevini tamamladıktan sonra kendiliğinden kurumaya başlar ve daha sonrasında tüm salgı ve kir kulak kelepçesinde bulunur.

Kulak kanalı veya dış kulak ile dışarı atılan ve bunun yanında kulak kiri olarak adlandırılan bu salgıya buşon adı verilir. Öte yandan birçok kişi evde, kulak çubuğu veya kulak mumu ile temizleme işlemine başvurmaktadır.

Fakat bu yöntem kulaklarınızda geçici veya kalıcı hasara neden olabilir. Bunun yanı sıra kulak temizleme işlemleri sırasında serumen salgısı, fark edilmeden temizlenebilmektedir. Kulak kirinin bu tür yollar ile temizlenmesi kulağın kaşınmasına yol açarken bunun yanında kulak zarına zarar verebilir ve kalıcı bir hasara yol açabilir.

Kulak salgısının yanlış yollar ile temizlenmesi kulak zarını bakterilere ve kirlere karşı savunmasız bırakır. Ayrıca bilinçsiz olarak yapılan kulak temizliği, buşonun kulağın içine doğru yol almasına ve kulak zarının tıkanmasına yol açabilmektedir.

Kulak Kiri Neden Oluşur?

Halk arasında kulak kiri olarak adlandırılan buşon salgısı, normalde kulak tarafından düzenli olarak kulak kepçesine atılan, işlevini tamamlamış vücudun doğal salgısıdır. Bu sebeple kulak kiri olarak adlandırılması aslında yanlıştır. Vücut sürekli olarak serumen üretir böylelikle kulak zarı sürekli olarak korunur. Havayı sürekli filtreleyen serumenin bakteri ve kirleri yakalayarak kuruması, buşonun oluşmasına yol açar.

Tozlu ve kirli ortamlar, denizde girildikten sonra kuruyan tuz ve kir, kulak kirinin dışarı atılamaması, işitme cihazı, kulak ve tıkaç gibi ürünlerin kullanılması ve kulağın yabancı cisimler yoluyla temizlenmeye çalışılması kulak kirinin oluşumuna neden olur.

Kulak Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Kulak temizliği; kulak çöpü ve diğer yollar ile değil yumuşak bez veya nemli pamuk ile yapılmalıdır. Kulak temizlemek için hiçbir madde kulak içerisine sokulmamalı, dışarıya atılan kirler temizlenmelidir.

SARE TÜRK / JODD.NET

0
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
Kulak Temizliği Yaparken Bunlara Dikkat!
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!