Türkçe yeterlik sınavı nedir? Türkçe yeterlilik sınavına neden girilir?

Türkçe yeterlik sınavı nedir
Türkçe yeterlik sınavı nedir
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son yıllarda gerek eğitim kalitesi, gerekse sosyal faaliyetlerin çeşitliliği nedeniyle Türkiye’de bulunan üniversitelere karşı, yabancı ülkelerdeki öğrencilerin ilgisi artmaya başladı. Bu ilginin artışı ile birlikte söz konusu öğrencilerin, üniversitelere kabulünün kolaylaştırılması ve Türkçe konuşma seviyelerinin doğru bir biçimde tespit edilebilmesi açısından Türkçe Yeterlik Sınavı veya çoğu kişinin bildiği haliyle türkçe yeterlilik sınavı (TYS) büyük önem taşımaktadır.

Türkçe Yeterlik Sınavı Nedir?

Türkçe Yeterlilik Sınavı (TYS); Türkçe dilinin uluslararası geçerliliği olan standart bir sınava sahip olması için ve de yabancı öğrenci adaylarının kabulünü kolaylaştıracak politikalara yardımcı olmak amacıyla, Türkçe’ yi anadil ya da yabancı dil olarak öğrenen kişilerin dil üzerindeki yeterliliklerini ölçmek üzere Yunus Emre Enstitüsü Sınav Merkezi tarafından Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Metni’nde belirlenmiş olan yeterlilik tanımlarına göre düzenlenip geliştirilen bir yeterlilik sınavıdır.

Yabancı öğrencilere yönelik hazırlanan Türkçe Yeterlilik Sınavı’nın ilk uygulaması, 10 Ekim 2012 tarihinde İran’ın başkenti Tahran YEE’de gerçekleştirilmiştir. Uluslararası ölçekte ki ilk sınav ise, 23-24 Mayıs 2013 tarihinde; Mısır, İran, Arnavutluk, Azerbaycan, Kosova, Bosna Hersek, Gürcistan, Kazakistan, Belçika ve Japonya olmak üzere 10 ayrı ülkede yapılmıştır.

Türkçe Yeterlilik Sınavı; yıl içerisinde Ocak, Mayıs ve Eylül aylarında toplam üç kez olmak üzere ve sınav merkezinin belirlemiş olduğu gün ve saatler içinde Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri (YETKM) ve Yunus Emre Enstitüsünün işbirliği içinde olduğu kurum ve kuruluşlarda gerçekleştirilmektedir.

Türkçe Yeterlilik Sınavı, üç oturumdan oluşmaktadır;  1. oturumda okuma ve dinleme bölümleri, 2. oturumda yazma bölümü ve 3. oturumda ise oturumda konuşma ( karşılıklı konuşma ve bağımsız konuşma) bölümü uygulanmaktadır. Sınav içeriğinde; dinleme becerisini ölçmeye yönelik30, okuma becerisini ölçmeye yönelik 40, karşılıklı konuşma becerisini ölçmeye yönelik 7, yazma becerisini ölçmeye yönelik 2 ve bağımsız konuşma becerisini ölçmeye yönelik 1 sorudan oluşan toplam 80 adet soru bulunur.

Türkçe Yeterlilik Sınavına Katılmak Ne İşe Yarar?

Sınava girip başarılı olan öğrenci adaylarına verilen belge, uluslararası olarak geçerliliğe sahip olan bir belgedir. Türkçe Yeterlik Belgesi’ne sahip olan kişiler, Türkiye’de eğitim hakkı kazandıklarında Türkçe hazırlık sınıfından muaf tutulurlar ve Türkçe tercümanlık yapmak isteyenlere avantaj sağlar.

RECEP UYSAL / JODD.NET

Türkçe yeterlik sınavı nedir? Türkçe yeterlilik sınavına neden girilir?
Yorum Yap
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!