İslamiyet öncesi arap yarımadası özellikleri nelerdir?

islamiyet öncesi arapların özellikleri
islamiyet öncesi arapların özellikleri

Birçok öğrencinin merak ettiği islamiyet öncesi arap yarımadası özellikleri ile alakalı bu yazımda sizlere detayları paylaşacağım. Okulda öğretmenler ödev olarak islam öncesi arap yarımadası özellikleri konusunu öğrencilere sorabilirler. İşte tüm detayları ile islamiyetten önceki arap yarımadasının özellikleri…

İslamiyet öncesi arabistan özellikleri

Arap kültüründe bildiğiniz üzere kabile sistemi bulunuyordu. Türkiye’deki aşiret sistemi ile aynıdır fakat araplarda o dönemlerde birlik yoktu. Şimdilerde Türkiye’de devlet sistemi var ve her şey devletin kontrolü altındadır.

Durum böyle olunca ister istemez kabileler arasında kavga, düşmanlık da olacaktır. Sürekli kavgalar olur ve insanlar hayatlarını kaybederdi.

Kadınlara değer verilmezdi

Bu dönemde kadınlara değer verilmediği gibi eğer nüfuzlu bir ailede doğmamışsa kız çocukları diri diri toprağa gömülür, onlara “AYIP” gözü ile bakılırdı. Çocuklarını öldürmeyenler ise toplumdan dışlanarak, uzaklaştırılırdı. Hain gözüyle bakılırdı.

İslamiyet öncesi araplarda kadına değer verilmezdi
İslamiyet öncesi araplarda kadına değer verilmezdi

Yine islamiyetten önceki araplarda Tanrı inancı olsa da bu bildiğimiz Allah’a iman değildi. Genel olarak araplar kendi putlarını yaparak, tanrılarına ibadet eder ve aç kaldıklarında da o putları yiyerek karınlarını doyururlardı.

Edebiyat oldukça yaygındı

O dönemlerde yani islamiyet öncesi arap yarımadası‘nda edebiyat araplar arasında zirve noktadayken birçok kişi olayları ve önemli konuları şiir yoluyla anlatırdı. Mekke’deki panayırlarda, pazarlarda şairler şiirlerini halka söyler, beğenilmek isterlerdi.

O dönemlerde henüz İslamiyet dini Hz. Muhammed’e tebliğ edilmediği için bölgede Musevilik (yahudilik), İsevilik (hıristiyanlık) Mecusilik ve Hz. Muhammed’in de dedesi Hz. İbrahim’in dini olan Hanif’lik bulunmaktaydı. Elbette İsevilik ve Musevilik Hanif dinine göre daha yaygındı. Zaten Hz. Muhammed’in babası Abdullah ve dolayısıyla dedesi Abdulmuttalip de bu dindendi.

Mekke ticaret merkeziydi

Az önce de söylediğim üzere Mekke, ticaret yolları üzerinde olduğundan dolayı ve elbette Kabe’nin de içinde olması münasebitiyle tüccarların, alışverişin merkeziydi. Genelde merkezde bedeviler yaşar ve onlar da sürekli kalıcı değillerdi.

İslamiyet öncesi arap kültüründe çok kadınla evlilik söz konusuydu ve maalesef kadınların evde sözü -eğer zengin değilse- pek geçmezdi.

islamiyet öncesi arap yarımadası haritası
islamiyet öncesi arap yarımadası haritası

Kölelik sistemi bulunuyordu

Kölelik sistemini de unutmamak lazım tabi. İslamiyet’in gelmesi ile birlikte kölelik sistemi de ortadan kalkmaya başladı. Parası olan hemen herkesin köleleri vardı ve onları kavurucu sıcakların altında acımasızca çalıştırırlardı. Kaynak: Wikipedia

İslamiyet öncesi arap yarımadası hakkında yorumlar

Benim şimdilik islamiyet öncesi arap yarımadası özellikleri ile alakalı söyleyeceklerim bu kadar olup, eksik kalan bilgiler varsa veya merak ettiğiniz sorular varsa aşağıdaki YORUM alanından paylaşmayı unutmayınız.

MESUT ÇELİK / JODD.NET

0
be_end_m
BEĞENDİM
1
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
İslamiyet öncesi arap yarımadası özellikleri nelerdir?
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Çok yardımcı oldu.

    Cevapla
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!