Çocuklarla iletişimde dikkat edilmesi gereken kurallar

Çocuklarla iletişim nasıl olmalıdır
Çocuklarla iletişim nasıl olmalıdır

Çocuklarınız her ne kadar siz sizin onları anlamadığınızı düşünseniz de aslında her hareketinizden davranışınızdan ve tutumunuzdan bir şeyler çıkarmakta, size karşı bazı yargılara varmaktadırlar. Ulaştıkları bu yargılar da ileride size ve çevresindekilere karşı olan davranışlarını çok fazla etkilemektedir. İşte çocuklarınızla iletişime geçerken dikkat etmeniz gereken hususlar:

Dikkat edilmesi gereken hususlar

1. Çocuğunuzun Gözlerine Bakın: İletişimde en önemli nokta temas kurabilmektir. Göz teması da elbette bunlardan birisidir. Siz normalde yetişkin bir kişi ile nasıl konuşurken göz teması kuruyor ve onu dikkate alıyorsanız çocuğunuzla konuşurken de onu dikkate aldığınızı belirten bu ifadeye bürünmeniz çocuğunuzla sağlıklı iletişim kurabilmeniz için etkili ve doğru bir yoldur.

2. Çocuğunuz ile Aynı Hizaya Gelin: Bu sizin çocuğunuzu kendinizle eşit gördüğünüzü ve tepeden bakmadığınızı gösteren bir işarettir. Beden dilinin iletişimde ne denli önemli olduğunu biliyoruz. Bunu çocuklarımızla iletişime geçerken de kullanmak, onun hizasına gelmek çocuğun kendisini iyi hissetmesi açısından önemlidir.

3. Çocuğunuz Bir Şey Anlatırken Başka Bir İşle Uğraşmayın: Çocuğunuz bir şey anlatırken başka bir işle uğraşmanız çocuğunuzda özgüven eksikliğine neden olabilir. Kendisinin önemsenmediğini ve dinliyorsanız bile dinlemediğinizi düşünmesine sebep olabilir.

4. Çocuğunuzun Konuşmak İstediği Bir Konu Hakkında Ona Yardımcı Olmak: Çocuğunuza konuşmak istediğini düşündüğünüz ya da düşünmediğiniz dahi olsa bir konu hakkında ona onu yargılamadan dinleyebileceğinizi ifade eden “Bu konu hakkında benimle paylaşmak istediğin bir şey var mı?, İstersen bu konuyu bana anlatabilirsin.” gibi cümlelerle ona destek olabilirsiniz.

5. Dinlediğinizi Belli Eden İfadeler Kullanın: Hı hı, anlıyorum, evet gibi kelimeler iletişim içerisindeyken etkin dinlemeyi gerçekleştirmenizi sağlayacaktır.

6. Konuşma Esnasında Konuya İlişkin Sorular Sorun: Çocuğunuz meraklıdır ve onun merakının içerisine girebilirseniz bu sizinle iletişime geçmesini kolaylaştıracaktır. Kendisi size bir konu hakkında bilgiler verirken siz de anlattığı şeylerle alakalı bazı sorular sorabilir ve konuya dahil olabilirsiniz.

7. Gereksiz Yere Gülmeyin: Çocuğunuz size bir konuyu anlatırken siz ona tepki olarak iyi niyetle gülümsüyor ya da çocuğunuz espri yaptığı zaman ona gülüyor olabilirsiniz. Fakat bu durum gereğinden fazla olduğu zaman çocuğunuz kendisi ile dalga geçildiğini düşünebilir. Gerçekten komik olduğunu düşündüğünüz bir şeye dozunda gülerek tepki verirseniz bu onu ciddiye aldığınızı ve anlattıklarını gerçek anlamda dinlediğinizi hissettir.

SARE TÜRK / JODD.NET

0
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
Çocuklarla iletişimde dikkat edilmesi gereken kurallar
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!