Yeni nesil baba ve çocuk ilişkisi nasıl olmalıdır?

Babalar ve çocuklar psikolojik ilişki nasıl olmalıdır?
Baba ve çocuk ilişkisi 2020

Bu yazımızda sizlere ideal baba çocuk ilişkisi nasıl olmalıdır bunları anlatacağız. Özellikle 0-7 yaş arası olarak kabul edilen okul öncesi yaş aralığındaki çocukların gelişiminde aile bireylerinin ayrı ayrı önemi vardır. Bunun yanı sıra çocuğun yakın çevresi ve çevresindeki insanların tepkileri, davranış biçimi çocukları doğrudan ve dolaylı yoldan etkilemektedir.

Gelişen toplum ve annelerin içinde değişen davranış durumu ile birlikte çocuğun hayatına yön vermesi ve çocuğa iyi bir ebeveyn olma tartışmalarında babanın da en az anne kadar önemli rolü olduğunu belirtelim. Son yıllarda toplumsal farklılaşma ve toplumum bireye etkileri aile yapısını da büyük ölçüde etkilemektedir.

Babalar sadece para kazanan bireyler değildir

Çocuğun annesinin meslek sahibi olarak evin dışında çalışması ve doğumdan birkaç hafta sonrasında iş hayatına geri dönmesi veya dönmek zorunda kalması babaların çocuğun aklında sadece “para kazanan” tabirinden uzaklaşan ve daha başka sorumluluklar almasına neden olmaktadır.

Baba ve çocuk ilişkisi nasıl olmalıdır?
Baba ve çocuk ilişkisi nasıl olmalıdır?

Baba çocuk ilişkisi, babanın çocuğun büyümesi ve gelişimi adına üzerindeki rolü ve yapılması gereken davranışlar her insan adına farklı anlamlar doğurabilmektedir. Baba, birçok kişiye göre otorite sembolü, koruyucu, ihtiyaçları karşılayan aile bireyi olarak nitelendirilmektedir.

Baba kavramı yöreden yöreye değişebilir

Bazı bölgelerimizde babanın çocuğa sevgi göstermesi ve onu öpüp sarılması ayıp kabul edilebiliyor. Bazı yörelerde babaların düşüncesine göre, “çocuklarıma istediklerini alıyorum, çalışıyorum” gibi düşünceler yer edinebilmektedir.

Lakin bu durum çocuk tarafından ilgisizlik olarak görülebilir, üzücü bir durum olarak kabul edilebilir. Bebek doğmadan önce anne ve babanın birbirlerine destek vermesi gerekir. Bu destek doğacak olan çocuğu da olumlu yönde etkileyecektir.

Mutlaka okunması gereken psikoloji kitapları
Mutlaka okunması gereken psikoloji kitapları

Doğumda anneye destek olan babalar ileride de seviliyor

Doğum sırasında anneye destek olan ve doğumdan sonra bebeklerini seven ve kucaklayan babaların çocukları ile daha sıcak bir ilişki kurmaları, bebek bakımından birçok yönden katkı sağladıkları ve bu sıcak ilişkinin çocuk büyüdüğünde de devam ettirilmesi, baba ve çocuk arasındaki samimiyeti, sevgiyi ve bağı arttırır.

Yapılan bir araştırmaya göre 15-17 yaş arasındaki ergenlik çağındaki çocuklara farklı bir yaklaşımla davranan ebeveynin çoğunlukla babalar olduğu kanısına varılmıştır. Çocuklara için satın alınan oyuncakların sınıflandırılması konusunda babalar annelere nazaran daha katı kuralcı olabilmektedirler.

Tüm bu durumlara bakıldığı zaman babaların katı bir kişilik sergilemesi çocukları büyük ölçüde etkilemektedir. Bunun yanı sıra babaların davranış biçimi annelerin davranış biçimine yakın olması; ailenin gelişimi, çocukların sağlığı ve gelişimi açısından önemli noktalardan biridir.

Bu sebeple anne ve babanın eşit ölçüde kuralcı ve olumlu bir yaklaşım sergilemesi çocuk açısından güzel sonuçlar doğurmaktadır. Tüm babaların, babalar gününü bu vesile ile tebrik ederim.

Editör: Sare Türk

0
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
Yeni nesil baba ve çocuk ilişkisi nasıl olmalıdır?
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!