Psikoloji nedir? Psikiyatrist ile psikolog arasındaki farklar nelerdir?

psikolog ile psikiyatrist arasindaki farklar
psikolog ile psikiyatrist arasindaki farklar

Psikoloji nedir? Özellikle öğrencileri ilgilendiren bu başlığımızda psikolog ile psikiyatrist arasındaki farklar nelerdir, hangi bölümleri, kaç yıl okumak gerekiyor? Bu gibi soruların cevaplarını editörümüz Sare Türk sizler için cevapladı.

Psikoloji nedir?

Psikoloji ruh ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Bireyi ya da topluluğu inceler. Ağırlıklı olarak duygu ve düşünceler, algılamalar üzerinde çalışırlar.

Psikolojinin kişilik psikolojisi, gelişim psikolojisi, kantitatif psikoloji, psikometrik psikoloji gibi pek çok farklı alt dalı bulunmaktadır.

Eğer bu mesleği yapmak istiyorsanız fen edebiyat fakültelerindeki 4 yıllık psikoloji bölümünden mezun olmalısınız ve insanlarla vakit geçirmeyi sevmeli empati yeteneğine de sahip olmalısınız.

Mutlaka okunması gereken psikoloji kitapları
Mutlaka okunması gereken psikoloji kitapları

Psikiyatri Nedir?

Psikiyatri ise ruh ve sinir hastalıkları ile ilgilenir. Psikiyatrist olmak istiyorsanız öncelikle 6 yıllık tıp eğitimini tamamlamalı ardından da 4 yıllık psikoloji alanında eğitim almalısınız. Psikoloji ile çok ilgili olan bu alanın psikoloji ile sık sık karıştırılması ise normaldir. Fakat bazı belirgin farklılıklar bulunmaktadır.

Psikiyatri ile Psikoloji Arasındaki Fark Nedir?

Eğer psikiyatrist olmak istiyorsanız üniversite sınavına hazırlanırken sayısal alandan sınava girerek 6 yıl tıp fakültesinde tıp okumalı ardından da tekrar TUS’a girerek psikoloji alanında eğitim almalısınız.

Eğer psikolog olmak istiyorsanız sosyal bilimlere daha yakın olan fen edebiyat fakültesinde psikoloji bölümünde 4 yıl okumalı ve uzmanlığı alabilmek adına yüksek lisans yapmalısınız.

Psikiyatristler ilaç yazma yetkisine sahipken psikologlar ilaç yazamaz ve kendisine ve danışanına uygun olarak belirlediği terapi yöntemi ile danışanına yardımcı olmaktadır.

İşleyiş Nasıldır?

Psikolojide süreç birlikte işlemelidir. Eğer daha ağır bir vaka ise psikiyatrist bu konu ile ilgilenecektir fakat her halükarda psikolog desteği gerekecektir. Çünkü tıbbı tedavi ve psikolojik tedavi birbirlerini desteklerler.

Sare Türk / jodd.net

0
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
Psikoloji nedir? Psikiyatrist ile psikolog arasındaki farklar nelerdir?
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!