İntibak Eğitimi Nedir? Nasıl Olunur? Kaç Gün Sürer?

Bu içeriğimizde intibak eğitimi ile alakalı merak edilen soruları cevapladık. Siz de intibak eğitimi kaç gün sürer ya da intibak eğitimi nasıl olur diye merak ediyorsanız bu rehber içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

intibak eğitimi nedir?
intibak eğitimi nedir?

Pek çok meslek dalında; özellikle savunma ve güvenlik görevlerinin yer aldığı alanlarda, mesleğe giriş yapmadan önce belirli eğitimler verilmektedir. Bunlardan en önemlileri, Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından personel alımında öğrencilere verilen intibak eğitimidir. Peki, herkesin duyup, merak ettiği intibak eğitimi nedir ve întibak eğitimi yani adaptasyon eğitimi nasıl olur?

İntibak eğitimi nedir?

İntibak eğitimi, bireylerin yeni bir ortama, duruma ya da sisteme hızla adapte olabilmesi için verilen ön hazırlık eğitimidir.

Genellikle askeri okullar, polis akademileri gibi disiplinli meslek kurumlarına yeni katılan adaylara, kurumun gereklerine, kurallarına ve yaşam biçimine hızla uyum sağlamaları amacıyla verilir.

Arapça kökenli bir kelime olan intibak, mesleki oryantasyon ve eğitimin karşılığıdır. Sivil hayattan, diğer sisteme geçerken yaşanabilecek sıkıntıları, uyum bozukluklarını en aza indirgemek amacı ile verilen kısa dönemli ön hazırlık eğitimi de denilebilir.

İntibak eğitimi nasıl olur?

Eğitim görülecek olan okula göre, eğitim süreleri değişkenlik gösterebilen İntibak Eğitiminin temeli tüm okullarda aynı kaynağa dayanır; okul süresince alınacak olan eğitim ve öğretim için bir ön hazırlık yapılmasıdır.

Sınavlarla, okula girmeye hak kazanan adaylar, (Polis Meslek Yüksekokulu, Milli Savunma Üniversitesi, Polis Meslek Eğitim Merkezi, Hava Harp Okulu, Kara harp Okulu, Deniz harp Okulu) okula geçici kayıtlarını yaptırırlar ve genellikle kayıttan hemen sonraki haftanın pazartesi günü, intibak eğitimine başlar.

İlk 5 gün içinde; sağlık raporu alınır ve akabinde katılanlara okulu tanıtma, Askeri kanun yönetmelik ve yönergelerle askeri örf ve adetleri öğretmek, mutlak itaat duygusunu aşılama, disiplin anlayışı verme, emir-komuta, alt-üst ilişkisi, selam verme, okul kuralları, üstlerin yanında nasıl davranılması gerektiği, meslek kuralları, yatak düzeni gibi temel uyum eğitimleri verilir.

Bunların dışında Harp okullarında, Temel ve Savaş Beden Eğitimi verilir. Eğitim sürecinde genellikle; yürüyüş, selam ve sağa dönme gibi hareketlere ağırlık verilir.

İntibak Eğitimi Kaç Gün Sürer?

Kurumlara göre intibak eğitimi süreleri değişkenlik göstermektedir. POMEM ve PMYO’da eğitim, geçici kayıtların hemen ardından ilk pazartesi başlayıp 2 hafta boyunca devam eder.

Bu süre, Polis Akademisi’nde 7 güne kadar iner. Milli Savunma Üniversitesi ise intibak eğitimi süresini belirli bir süreyle kısıtlamamıştır, 2-8 hafta arası sürebilen bir eğitim belirlemiştir.

Recep Uysal / www.jodd.net

1
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
İntibak Eğitimi Nedir? Nasıl Olunur? Kaç Gün Sürer?
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!