Pasaport Numarası Nedir? Nerede Yazar? Kaç hanelidir?

pasaport numarası nedir
pasaport numarası nedir

Bu yazıdan sonra, pasaport nedir? Nasıl pasaport sahibi olunur? Pasaport numarası nerede yazar gibi merak edilen soruların cevaplarını öğrenmiş olacaksınız. Tüm dünyada geçerli bir kural olmak üzere, bir ülkeden bir başka ülkeye seyahat edebilmek için her ülke vatandaşının kimlik niteliğinde bir belge olan pasaporta ihtiyacı var. Pasaporta sahip olmayan hiç kimse yurtdışına çıkış yapamaz (Türkiye-K.K.T.C. seyahati hariç).

Pasaport Nedir? Nasıl Pasaport Başvurusu Yapılır?

Pasaport; yabancı ülkelere gidecek olan vatandaşlara, yetkili makamlar tarafından hazırlanıp verilen ve diğer yabancı ülke yetkililerinin kimlik incelemesinde geçerli olan 403 sayılı Vatandaşlık Kanunu’na göre, kimlik niteliğindeki belgedir.

Pasaport başvurusu; online bir şekilde ya da kuruma bizzat başvurarak yapılabilir ve bu başvuru kanunlarca belirlenmiş olan bazı kurallara ve ücrete tabi olarak, uygunluğu tespit edildiği takdirde verilir, bazı pasaportlara uygulanan 25 yaş şartı ve defter bedeli gibi.

Pasaport Numarası Nedir?

Tüm ülke vatandaşları; yurtdışına seyahate gideceği zaman pasaport kullanmak zorundadır, bu zorunluluk sadece Türkiye’den yurtdışına giderken değil, aynı zamanda diğer ülkelerden bir başka ülkeye seyahat ederken de geçerli. Ülkeler arasında yapılan bu seyahatlerde kullanılan bu pasaportlar, Uluslararası literatürde tıpkı kimlik numarası gibi pasaport numarası üzerinden kayıt altına alınır ve tüm kontroller, giriş-çıkış ve ülkede kalma bilgileri bu numara üzerinden takip edilir. Pasaportta yer alan pasaport numarası, şahsınıza tanımlanmış uluslararası bir kayıt numarası sayılır.

Pasaport Numarası Nerede Yazar?

pasaport numarası nerede yazar

Pasaport numarası, bu belgenin kayıt numarası anlamına gelmektedir. Eski tip pasaportlarda ve 2018 yılında uygulamaya geçirilmiş olan yeni tip çipli pasaportlarda numaralar farklı şekilde kullanılmıştır. Eski tip pasaportlarda; pasaport numarası, ilk sayfanın sağ üst köşesinde yazıyordu ve bu numara U87654321 şeklinde 9 haneli bir numaradan oluşmakta idi, aynı zamanda ilk sayfanın sol alt köşesinde de bulunabiliyor bu numara.

2018 yılında yürürlüğe giren uygulama ile çipli ve parmak izi uygulamalı yeni tip pasaportlarda ise pasaport numarası U654321 şeklinde 7 haneli bir numaradan oluşup, sağ üst köşede bulunmaktadır.

RECEP UYSAL / JODD.NET

2
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
1
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
Pasaport Numarası Nedir? Nerede Yazar? Kaç hanelidir?
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 Yorum

  1. Arkadaşım paylaştığınız resimde pasaport numarasının olduğu yerde başka bir resim koymuşsunuz. Hangi harfle başlar kaç hanelidir filan keşke reklamınızı koymasaymışsınız. Daha iyi olurdu

    Cevapla
    • Kardeşim pasaport numarası eski pasaportlarda U harfi ile başlayan 9 rakam, yeni pasaportlarda ise 7 rakamlı bir numaradır. Her ülkenin pasaport numarası farklı harfle başlamaktadır.

  2. merhaba pasaportum eski tip fakat sağ üstte Pasaport No yazan yerde U hariç 8 harf sayıyorum ama her yerde 9 harf olduğunu söylüyorlar 9 harf olarak pasaportumun ilk sayfasının en altında yazan numara var hangisi doğru hangisini girmeliyim e devlete bakınca da U hariç 8 harf çıkıyor yardımcı olursanız sevinirim.

  3. Benim pasaportumda öyle bir numara yazmıyor tam olarak nereye bakıyorsunuz

    Cevapla
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!