1. Haberler
  2. Nedir
  3. Rüçhan Hakkı Nedir? Nasıl Alınır? Kupon süresi ne kadar?

Rüçhan hakkı nedir? Kupon süresi ne kadar?

Rüçhan hakkı, son zamanlarda birçok kişinin merak ettiği bir konu haline geldi. Bu haberimizde Recep Uysal, rüçhan hakkı nedir, nasıl devredilir, kupon süresi ne kadar gibi soruları cevaplıyor..

Rüçhan Hakkı nedir?
Rüçhan Hakkı nedir?

Ekonomi ve borsa dünyasının en fazla konuşulan ve dikkat çeken konularından biri olan rüçhan hakkı,  şirketlerin sermaye artırımlarında sıkça adı geçen bir durumdur. Peki, sıkça bahsi geçen rüçhan hakkı nedir?

Rüçhan Hakkı Nedir?

Genel anlamıyla; bir şirketin mevcut pay sahiplerinin; şirkette Bedelli Sermaye artırımı yapılması durumu oluştuğunda ortaya çıkacak yeni payları, öncelikli olarak satın alma hakkına verilen isim Rüçhan Hakkıdır.

Şirket sermayesi; şirket ortakları arasında pay edilmiş halde oluşur ve bu ortaklığı temsil eden resmi belgelere pay senedi adı verilir. Şirket yeni kaynaklar elde ettikçe sermaye artırımına gidip, hem şirketin büyümesini hem de şirketin kar oranının yükselmesini sağlar.

Rüçhan Hakkı Nasıl Alınır?

Sürekli gelişen ekonomi ve finans dünyasında, şirketler zaman zaman kar markajını arttırmak adına şirketi büyütmeye karar verirler.

Bu durumda yeni pay hisseleri ortaya çıkar ve bu hisseler öncelikle, daha önceden hisse sahibi olanların alması yönünde değerlendirilir.

Mevcut pay sahibi hissedarlar; bu rüçhan hakkı ile dilerlerse sahip oldukları pay oranında yeni hisse satın alabilir ya da sermaye artırımına katılmak istemez ise artırımdaki hisseleri borsada bir başkasına satma ve devretme hakkına sahiptirler.

Pay sahibi hissesini satış ve devir ettiği takdirde, şirkette bulunan ortaklık oranı da azalır.

Şirket; bedelli sermaye artırımına girdikten sonra, şirketin yeni hisselerinden satın almak istemeyen pay sahibi, rüçhan hakkı kupon pazarında “R” kodu ile bu hisseleri devredebilir.

Ve burada rüçhan hakkının mevcut pay sahibi tarafından kullanım süresi en az 15, en fazla ise 60 gündür. Bu hakkın kullanımı ile ilgili kurallara Türk Ticaret Kanunu’nun 394. Maddesinde açıkça yer verilmiştir.

Ve bu maddeye göre rüçhan hakkının kullanımı, beyan ve iştirak taahhütnamesi imzalanması yolu ve tek taraflı irade beyanıyla gerçekleşmektedir.

Lakin tüm bunlara rağmen, her bedelli sermaye artırımında bu durum aynı olmak zorunda değildir; kimi şirketler artırım yaparken mevcut pay sahiplerinin rüçhan hakkını kısıtlayıp, sadece yeni yatırımcılara kapılarını açma hakkına da sahiptir.

RECEP UYSAL / JODD.NET

0
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
Rüçhan Hakkı Nedir? Nasıl Alınır? Kupon süresi ne kadar?
Yorum Yap
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!