Vantrolog (Vantrilok) Nedir? Nasıl Olunur?

Jodd haber son dakika
Jodd haber son dakika

VANTROLOG (VANTRİLOK) NEDİR? NASIL OLUNUR?

Kukla gösterilerini özellikle küçük çocuklar olmak üzere, herkes beğeniyle izler ve kukla göstericisinin çıkarmış olduğu ikinci ses şaşırtır. İşte; aslında kuklanın konuştuğu o ikinci ses, büyük çabalarla ortaya çıkarılan bir ses değil! Kukla göstericisinin gırtlağında bulunan ve ses yapısını etkileyen bir anormallikten kaynaklanıyor.

Vantrolog Nedir?

Sesi bir başkasından geliyormuş gibi konuşabilen kişilere, Vantrolog (Vantrilok) ismi verilir. Bir diğer deyişle “ Karnından Konuşanlar” olarak da bilinen Vantrologlar; kendi seslerini kullanmanın dışında ikinci bir ses daha çıkarıp rahatlıkla konuşurlar.

Kelimenin kökeni Latincedir ve venter (karın) ile (logour) kelimelerinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Dünya sanat tarihinin, en eski sanat dallarından biri olduğu ve ortaya çıkışının İbrani ve Mısır Uygarlıklarına kadar uzandığı görülüyor. Öyle ki; Mısır uygarlığı döneminde bu sanat çok fazla itibar görmüş ve halen Mısır’daki heykellerin konuştuğuna bu yüzden inanılmakta.

Vantrolog Nasıl Olunur?

Gerek Tiyatro gösterilerinde, gerek TV şovlarında ya da sosyal medyanın çeşitli platformlarında icra edilen Vantrolog gösterilerini izleyenler, bu ikinci sesin nasıl çıkarıldığını merak ediyor ve belki kendisi de Vantrolog olmak istiyor.

İyi bir Vantrolog olmanın aslında ilk şartı; kişinin fizyolojik yapısının (gırtlak yapısının) buna uygun olması! Ve tabii bu durumla ilgili bir yeteneğe sahip olunması gerekiyor. Hiçbir şekilde dudaklarını hareket ettirmeden b, f, m, p, v seslerini çıkarabilmesi ve konuşma hızını ve tarzını da değiştirebilmesi (bebek konuşması gibi)  gerekli bu sanat dalı ile ilgilenen kişilerin.

Ülkemizde çok fazla tanınmayan ve dolayısıyla fazla ilgi görmeyen bu sanat dalı üzerine, maalesef ki eğitim veren çok az yer var. Yurtdışındaki pek çok ülkede ise, Vantrolog olmak için, oldukça profesyonel eğitim veren kurumlar bulunmakta. Keza, bu sanat dalı ile uğraşan pek çok da sanatçı bulunuyor.

Kendisinde bu yeteneği fark eden kişilerin; yurtdışına Vantrolog olabilmek için Yurtdışına eğitim kurslarına gittiklerinde, onları zorlu bir süreç bekliyor. Bu yetenekli kişiler, eğitim kursuna gittiklerinde; hem seslerini, sesi kullanmayı hem de yeteneklerini geliştirmek zorundalar.

RECEP UYSAL / JODD.NET

0
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
Vantrolog (Vantrilok) Nedir? Nasıl Olunur?
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!