Ampute ne demektir? Ampute futbol takımı nedir?

ampute futbol nedir
ampute futbol nedir

Pek çok kişinin, Televizyon izlerken spor kanallarında duyarak ya da gazetelerin spor sayfalarında görüp aşina olduğu Ampute ve Ampute Futbol Takımı kelimeleri; kulağa yabancı gelmese bile, ne anlama geldiği çok da bilinmeyen terimler. Yazımızda, Ampute nedir? Ampute Futbol Takımı nedir sorularının cevaplarını tüm detaylarıyla paylaşacağız.

Ampute Nedir?

Genellikle spor müsabakaları ile ismi duyulan ampute kelimesi, tıp biliminde kullanılan bir terim olma özelliğini taşır. İlk ve temel anlamı ile ampute; ameliyatla çıkarılmış anlamına gelmektedir. Bu terimin geniş anlamı ise; vücutta bulunan el, ayak, kol ya da bacak gibi uzuvlarından bira veya birkaçı ameliyat yoluyla kesilmiş kişilere verilen isimdir. Kişiler, çeşitli iş, ev ve trafik kazaları sonucu uzuvların etkinliğini kaybedebilir ya da kangren nedeniyle hastalığın daha da ilerlememesi ve hastanın yaşamını sürdürebilmesi için doktorlar o uzvu kesmek zorunda kalırlar. Bu durumda söz konusu kişi yaşamını ampute olarak geçirmek zorunda kalır.

Ampute Futbol Takımı Nedir?

İsminden de anlaşılacağı üzere Ampute Futbol Takımı, ampute oyuncaların bir araya gelerek futbol müsabakaları gerçekleştirdikleri futbol takımına verilen addır.

Ülkemizde yer alan Ampute Futbol Takımı’nın kendisini geniş kesimlere göstermesi; Türkiye Milli Ampute Takımının, 2017 yılında İstanbul’da gerçekleşen Avrupa Ampute Şampiyonası’nda birinci olması ile gerçekleşmiştir. Başarıları bununla da sınırlı olmayan Milli Ampute Futbol Takımı, daha önce de 2007 yılında gerçekleşen Dünya Ampute Futbol Şampiyonası’nda üçüncülük başarısını kazanarak “ Efeler” lakabını almıştır.

Ampute futbolunun dünya tarihinde ilk olarak, 2. Dünya Savaşı sonrası ortaya çıktığı görülür. Bunun sebebi , dönem şartları gereği  savaştan uzuv kaybı ve büyük yaralar alarak geri dönen gazilere moral vermek ve destek olmak amacıdır. Zamanla bu spor dalı tüm dünya halkları ve ampute kişiler arasında benimsenerek hızla tüm dünyaya yayılmıştır.

Ampute Futbolunun Özellikleri Nelerdir?

Ampute Futbol Takımında yer alan futbol kuralları, diğer futbol sporunun kuralları ve özellikleri ile aynı değildir. Kimi zaman oyuncu sayısı, kimi zaman da oyun kuralları yönünden keskin farklılıklar taşır. Fakat Ampute Futbol Takımı’da Avrupa ve Dünya Şampiyonaları düzenlemektedir.

Öncelikle ampute futbol takımları, alışılagelmişin dışında 11 kişi değil 7’şer oyuncudan oluşur. Bu oyuncuların 6’sı sahada 1 tanesi de kalede görev alıyor. Yukarıda da bahsedildiği gibi ampute futbolunu farklı özellikleri bulunuyor, bu özellikleri şöyle sıralayabiliriz;

Ampute futbol takımında toplam 14 futbolcu vardır. 1 kaleci ve 6 oyuncu sahada yer alırken, 1 kaleci ve 6 oyuncu yedek kulübesindedir.

Kesinlikle, ampute olmayan oyuncular müsabakalara katılamaz.

Oyuncular maç sırasında protez kullanamazlar.

Futbolcuların, ampute bacağa ayakkabı giymeleri yasaktır.

Oyuncular, ampute olan ayakları ile yere basamaz. Şayet basarlarsa hakem tarafından ikaz alırlar.

Ampute ayak ile topa vuramazlar, vurdukları takdirde ceza alırlar.

Kaleci olan oyuncunun kolu mutlaka ampute olmalıdır ve ampute olmayan elinde, eldiven kullanmalıdır.

Oyuncular, 2 adet koltuk değneği (Kanedyen) kullanırlar.

Ampute futbol oyununda taç atışı ayakla atılır ve ofsayt bulunmaz.

Futbol müsabakalarında hakem, yardımcı hakem ve 3. hakem olmak üzere 3 adet hakem bulunur.

Müsabakalar toplamda 50 dakika olmak üzere 25’er dakikalık iki devreden oluşur ve iki devre arasında 10 dakika devre arası verilir.

Oyun esnasında, oyuncu değiştirme sayısında bir sınırlama yoktur hatta aynı anda iki sporcu değişebilir.

Daha önce oyundan çıkmış olan bir oyuncu, yeniden oyuna girebilir.

Herhangi bir sebeple ihraç edilen ya da sakatlanma sebebiyle oyunda kaleci kalmazsa, müsabaka yeniden başlatılamaz. Kaleci sadece yedek kaleci ile değişir.

RECEP UYSAL / JODD.NET

0
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
Ampute ne demektir? Ampute futbol takımı nedir?
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!