Google akademik nedir? Google akademik ne işe yarar?

google akademik nedir
google akademik nedir

Aranılan tüm bilgilere, bilinmeyen soruların cevaplarına, eğlenceden kültürel etkinliklere kadar her şeye bir tık ile ulaşılabilen bilişim çağının içindeyiz. Arama motorları bu konuda bizlerin en büyük yardımcısı ve bu arama motorlarının içinde ilk akla gelen isimlerin başında şüphesiz ki Google geliyor. Google arama motoru, bünyesinde barındırdığı yazılımcıları ile birlikte sürekli bir gelişim adımı atıyor ve sadece genel bir arama motoru değil farklı kategorilere de hizmet kapasitesini genişletiyor. Peki, bu şekilde pek çok kategoriyi barındıran Google ailesinin içinde yer alan Google Akademik nedir? Google Akademik ne işe yarar ve nasıl kullanılır?

Google Akademik Nedir?

Bilişim alanında sürekli yenilenmeyi ve çıtasını yükseltmeyi hedefleyen Google; İngilizcesi Google Scholar olan ve 20 Kasım 2014 tarihinde hizmete sunduğu Google Akademik ile yepyeni bir alana girmiş oldu. Google Akademik, içinde sadece akademik makaleleri ve araştırmaları bulunduran ücretsiz bir arama motoru.

Bu arama motorunda Türkçe ya da yabancı dillerde pek çok; makale, kitap, akademik çalışma, dergi ve hatta lisansüstü tezler dahi rahat bir şekilde bulunabilir. Google Akademik, bir tür akademik bilgi deposu haline gelmiştir. Her konuda aranılan akademik bilgiye kolayca ulaşılabildiği gibi, geniş veri tabanı ve dünyanın her yerinden yayınlanan makaleler bulundurması nedeniyle araştırma yapanların başvurduğu ilk kaynaklardan birisi olma durumunda.

Google Akademik arama motorunu kullanmak çok kolay. Tıpkı Google da olduğu gibi ekran arama çubuğuna Google Akademik yazılıyorsunuz ve sınırsız araştırma, dergi ve makale karşınızda. Buraya kadar tamamladıktan sonra ise neyi araştırmak, ne hakkında bildi almak istiyorsanız ( makale, dergi, tez çalışması) o kategoride yazar, konu, dergi ismi yazarak sınırsız bilgiye ulaşabiliyorsunuz. Özellikle, üniversite bitirme tez çalışmalarında ve lisansüstü tez çalışmalarında sık sık başvurulan bir yöntem olarak biliniyor.

Araştırma yaparken, makalelerden faydalanmanın bir üst seviyesi olarak da alıntılama özelliği ile yayınlanan makalelerin altında bulunan makale atıfları ile karşılaşılıyor. Bu özellik sayesinde hangi makalelerin daha fazla dikkat çekip okunduğu ve makalenin kalite düzeyi ile ilgili bir ön izleme sahip olunuyor. Makalelere yapılan atıfların Google Akademik tarafından bir kriter örülmesi sebebiyle, yazıyı yayınlayan araştırmacının bilim dünyasına yaptığı katkıların ne oranda olduğunu görmek de kolaylaşıyor.

Google Akademik’ in bir güzel özelliği ise, tıpkı Google’ da olduğu gibi ‘ alert ‘ özelliğinin bulunması; dolayısıyla e-mail yoluyla her gün yüzlercesi eklenen makale ve araştırmalardan anında haberiniz oluyor. Bunun İçin bir Google Akademik hesabınızın olması yeterli.

Google Akademik Ne İşe Yarar?

Araştırma yaparken, aradığınız bilgiye çok daha çabuk ulaşmanın püf noktaları da yok değil; arama yaparken şayet standart mod da arama yaparsanız Google karşınıza daha önceden ziyaret etmiş olduğunuz linkleri çıkarır ve bu sizi tatmin etmeyebilir fakat standart mod yerine arama esnasında gizli modu tercih ederseniz, daha öncekilerden çok daha farklı içeriklere ulaşma şansınız oluyor.

Yine Google Akademik’ de işinizi kolaylaştıracak bir başka özellik ise; aradığınız ve ulaştığınız makalenin altında, söz konusu makale ya da araştırma ile ilgili farklı linkler bulunması ve böylelikle araştırma ağınızın genişlemesini sağlar.

Google Akademik’ in içinde barındırdığı bir kolaylık da, h-index ve i10-index olmak üzere iki farklı şekilde index hizmeti vermesi. 2005 yılında, Jorge E. Hirsch’ in önerisiyle, araştırma performansını ölçebilmek için bu sisteme yer verilmiştir. Bu sistem hem araştırma ve makalelere gelen atıf etkinliğini hem de yayın aktivitesini ölçmekte.

İndex sisteminde; ‘ H ‘ göstergesinin ifade ettiği değer, yayın sayısını ölçüt almadığı için kaliteli bilimsel aktiviteyi ölçmekte son derece başarılı. Peki, Google Akademik’ de bir ölçüt değeri oluşturan h-index ve i10-endex ne demektir?

h-index ve i10-index Nedir?

Google Akademik kullanıcılarının sık sık karşısına çıkan bu terimleri şöyle açıklayabiliriz;

h-index : Yazıları yayınlanmış ve değeri 9 olan bir araştırmacının en az 9 makalesi, 9’ dan fazla atıf almış anlamına gelir.

İ10-index : Sadece Google Akademik tarafından kullanılan bu indexleme sisteminde, araştırmacının en az 10 atıf alan, yayınlanmış makale sayısını göstermektedir.

Bu indexlerin kullanımı ile birlikte, makalelerde kullanılan atıflar esas kriter olarak örülmeye başlandı ve böylece araştırmacının, bilim dünyasına eklediği katkı ortaya çıkarılmaya çalışıldı.

RECEP UYSAL / JODD.NET

0
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
Google akademik nedir? Google akademik ne işe yarar?
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!