Paraf atmak nedir? Paraf ne demektir? Nasıl paraf atılır?

paraf atmak nedir paraf nasil atilir
paraf atmak nedir paraf nasil atilir

Özellikle resmi dairelerde görev alanların, banka da çalışanların ya da evrak işleriyle uğraşan kişilerin sık sık dile getirdiği ve evraklarda gerçekleştirdiği Paraf, Paraf atmak, Paraflamak nedir? Pek çok kişinin kulak aşinalığının olduğu fakat anlamını bilmediği Paraf ve Paraf atmanın ne anlama geldiğini bu yazımızda inceleyeceğiz.

PARAF NEDİR?

Orjinali ‘ Paraphe’ olan Paraf kelimesi dilimize Fransızca’ dan girmiştir. Kelime anlamı; imzadan farklı olarak, sadece ismin ya da soy ismin baş harfleri oluşturulan onaylama işaretidir. Paraf atmak ya da paraflamak genellikle evrak işleri ile uğraşanlar, memurlar ve öğretmenler arasında kullanılmaktadır.

Parafın hiçbir hukuki hükmü ve yükümlülüğü olmamakla beraber, evrakı kontrol işlemi olarak gerçekleştirilen bir eylem olarak geçerlidir.

PARAF ATMAK NEDİR?

Resmi kurumda çalışıp; imza yetkisi bulunmayan kişiler, onaylanması gereken evrakın üzerine isim ya da soy isimlerinin baş harfi ile işaret koyarlar ve bu işaret “ Gördüm, Onaylıyorum “ anlamına gelir. Yine benzer bir durum da ise; öğretmenler okumuş oldukları sınav kağıtlarının üzerine, imza değil paraf atarlar. Bu şekilde kağıdı paraflayarak, sınav kağıdını okuduklarını belirtmiş olurlar. Ya da banka görevlileri, hazırladıkları sözleşmeleri altına paraf atarak onaylamış olurlar.

Paraf atmanın anlamını ve paraf’ ın özelliğini bilmeyen kişiler, paraf atma ile imza atmayı aynı işlevi gören kavramlar olarak düşünebiliyor. Fakat bu, çok yanlış bir düşüncedir. Çünkü paraf, söz konusu evrakın gözden geçirilip geçirilmediğini belirtici bir işaret görevi görürken; evraka atılan imza, o imzayı atan kişi üzerine hukuki bir sorumluluk yükler.

PARAF İLE İMZANIN FARKI!

Paraf atmanın ve imza atmanın arasındaki farklardan birisi de, parafın sadece baş harflerden oluşmasıdır. Ancak imza kişiye özeldir ve değiştirilemez ve resmi evraklarda paraf geçersizdir, kişinin özel imzası geçerli sayılabilir.

RECEP UYSAL / JODD.NET

1
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
1
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
Paraf atmak nedir? Paraf ne demektir? Nasıl paraf atılır?
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Çok sağol usta. İs gördü.

    Cevapla
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!