Ağızdan cinsel ilişki boğaz kanserinin en büyük nedeni olabilir!

Dr. Daria Sadovskaya, Tiktok’ta paylaştığı bir videoda kendisine “Oral s£ksin boğaz kanserinin 1 numaralı nedeni olduğunu mu söylüyorsunuz?” sorusuna karşı “evet, söylediğimi söyledim” cevabını verdi.

featured

Genç doktor Dr. Daria Sadovskaya, ağızdan cinsel ilişkinin, boğaz kanserinin gelişiminde sigara kullanımından daha büyük bir risk faktörü olabileceğini belirtti. Sadovskaya’nın açıklaması, Amerikan Kanser Derneği’nin boğaz kanserinin en büyük risk faktörü olarak tütün kullanımını belirtmesine rağmen, büyük yankı uyandırdı.

Sadovskaya, “Oral seksin, boğaz kanserinin bir numaralı sebebi olduğunu mu söylüyorsunuz?” şeklindeki bir soruya, “söylediğim şeyi söyledim” yanıtını verdi.

Bu konuda kesin bir şey söylemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var, ancak ağızdan cinsel ilişkinin boğaz kanseri riskini önemli ölçüde artırdığını gösteren güçlü kanıtlar var.

Amerikan Kanser Derneği, HPV’nin ağızdan cinsel ilişki sırasında bulaşabileceğini ve bu sebeple boğaz kanserine yol açabileceğini kabul etmektedir.

HPV, Amerika’da her yıl yaklaşık 13 milyon yeni vaka ile en yaygın cinsel yolla bulaşan enfeksiyondur. Hastalık o kadar yaygındır ki, neredeyse tüm cinsel aktif erkek ve kadınların hayatlarının bir döneminde bu virüse maruz kaldığı belirtilmektedir.

Sadovskaya’ya göre, erkeklerin kadınlara oranla ağızdan cinsel ilişki sırasında boğaz kanseri geliştirme olasılığı daha yüksektir.

2015-2019 yılları arasında erkeklerde HPV ile ilişkilendirilen orofarengeal kanser tanı oranları yıllık %2,8 oranında artarken, kadınlarda bu oran %1,3 olarak belirlenmiştir.

Sadovskaya, ağızdan cinsel ilişki sırasında erkeklerin kondom kullanmasını öneriyor. Ancak bazı kullanıcılar, risklere rağmen bu tür cinsel ilişkiden vazgeçmeyeceklerini ifade ediyorlar.

Gelecekte, HPV aşısının boğaz kanseri oranlarını azaltmada yardımcı olabileceği umut edilmektedir. Şu anda, HPV aşısı, üreme kanserlerini önlemeye yönelik olarak uygulanmaktadır, ancak Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, aşının aynı zamanda orofarengeal kansere neden olan virüs suşlarına karşı da koruma sağladığını belirtmektedir.

0
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
Ağızdan cinsel ilişki boğaz kanserinin en büyük nedeni olabilir!
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!