Cep telefonu kullanımı erkeklerin sperm sayısını azaltıyor

İsviçre'de yapılan yeni bir çalışma, cep telefonlarının sık kullanımının erkeklerde sperm sayısını düşürebileceğini gösteriyor. Günlük kullanımın üreme sağlığına potansiyel etkileri hakkında bilinmesi gerekenler bu haberde.

featured

Bir grup İsviçreli araştırmacının yürüttüğü yeni bir çalışma, cep telefonlarının sık kullanımının erkeklerde sperm konsantrasyonunu düşürebileceğini ortaya koydu.

2005 ve 2018 yılları arasında askerlik görevini yapan 2,886 erkeğin verilerini inceleyen bilim insanları, cep telefonu kullanım sıklığı ile sperm sayıları arasında bir bağlantı buldu.

Fertility and Sterility dergisinde 31 Ekim tarihinde yayımlanan araştırma, günlük 20 kez ve üzeri telefon kullanımının mililitre başına sperm sayısını 44,5 milyona düşürdüğünü gözler önüne serdi. Bu rakam, nadiren cep telefonu kullanan erkeklere kıyasla %21 daha azdı.

İlginç bir şekilde, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte bu olumsuz etkinin azaldığı gözlemlendi. Özellikle 2G ve 3G teknolojisine sahip telefonların kullanıldığı dönemlerde sperm sayısında daha belirgin bir düşüş olduğu belirtildi. Bu durum, Manchester Üniversitesi’nden Prof. Allan Pacey gibi araştırmaya dahil olmayan uzmanları da şaşırttı.

Araştırmacılar ayrıca, telefonun vücutta hangi pozisyonda taşındığının bir önemi olmadığını, önemli olanın radyofrekansın yüksek seviyede yayılıp yayılmadığı olduğunu ifade ettiler. Telefonun yüksek radyofrekans yaydığı durumlarda, çevresindeki dokuların 0,5°C kadar ısınabildiği tespit edildi.

Bu çalışma, erkeklerdeki sperm sayısının son yarım yüzyılda azalmış olabileceği ve bu düşüşün hormonal bozulmalara, çevresel faktörlere, beslenme alışkanlıklarına ve yaşam tarzı seçimlerine bağlı olabileceği yönündeki önceki bulguları da destekler nitelikte.

Sperm sayısının düşük olması, çiftlerin çocuk sahibi olma şansını azaltırken, 15 milyon/ml altındaki seviyelerde bu süre bir yılı aşabilir.

0
be_end_m
BEĞENDİM
1
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
Cep telefonu kullanımı erkeklerin sperm sayısını azaltıyor
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!