Staphylococcus aureus bakterisi nedir?

Bir bakteri türü olan ve antibiyotiklere karşı direnç gösteren Staphylococcus aureus ile alakalı merak edilen "Nedir? Nasıl bulaşır? Hangi hastalıklara neden olur? Tehlikeli mi? Belirtileri nelerdir?" gibi konuları ele alacağız. İşte detaylar...

Staphylococcus aureus nedir

Bu haber içeriğimizde staphylococcus aureus nedir sorusuna cevap vereceğiz. Bir bakteri türü olan staphylococcus aureus neden olduğu hastalıklar, nasıl bulaşır, nasıl iyileşir, Staphylococcus aureus neye sebep olur gibi konulara da açıklık getireceğiz. İşte detaylar…

Staphylococcus aureus nedir?

Staphylococcus aureus, yaygın olarak bulunan ve bazen ciddi enfeksiyonlara yol açabilen bir bakteri türüdür. İnsan vücudunun çeşitli bölgelerinde, özellikle ciltte ve burun içinde bulunabilir.

Bu bakteri, hem toplum içinde hem de hastane ortamlarında enfeksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle kalabalık ortamlara girip çıktıktan sonra ellerimizi ve yüzümüzü sabunla veya dezenfektan ürünlerle temizlemek oldukça önemlidir.

Staphylococcus aureus’un neden olduğu bazı yaygın enfeksiyonlar şu şekildedir:

Cilt enfeksiyonları

Bu en yaygın türlerinden biridir ve sivilce, furunkül (kaynar), sellülit ve impetigo gibi durumlar oluşturabilir. Genelde görünür bir yerde  cilt hastalıklarına neden olmuşsa mide bulandırıcı olabiliyor.

Yara enfeksiyonları

Cerrahi kesikler veya açık yaralar bu bakteri ile kolayca enfekte olabilir.

Solunum yolu enfeksiyonları

Bunlar arasında sinüzit, zatürre ve bronşit bulunabilir.

Gıda zehirlenmesi

Staphylococcus aureus, hızlı bir şekilde çoğalabileceği ve toksinler salabileceği yiyeceklerde bulunabilir, bu da gıda zehirlenmesine neden olabilir.

Daha ciddi durumlar

Bakteriyemi (kan enfeksiyonu), endokardit (kalp kapakçığı enfeksiyonu), osteomiyelit (kemik enfeksiyonu) ve septisemi (kan zehirlenmesi) gibi daha ciddi enfeksiyonlar da oluşturabilir.

Staphylococcus aureus nedir

Staphylococcus aureus, özellikle metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) olarak bilinen antibiyotiklere dirençli suşlarıyla tanınır.

MRSA, standart antibiyotiklerle tedavi edilmesi zor olan enfeksiyonlara neden olabilir ve bu nedenle özellikle hastane ve sağlık bakım ortamlarında önemli bir endişe kaynağıdır.

Önleme ve kontrol açısından, iyi kişisel hijyen uygulamaları ve enfekte yaraların düzgün bir şekilde temizlenmesi ve kapalı tutulması, Staphylococcus aureus enfeksiyonlarının yayılmasını önlemek için önemlidir.

Ayrıca, hastaneler ve sağlık kurumları bu tür bakterilerin yayılmasını engellemek için sıkı enfeksiyon kontrol önlemleri uygulamaktadır. En azından öyle yaptıklarını umut ediyoruz.

0
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
Staphylococcus aureus nedir? Nasıl bulaşır? Neden olduğu hastalıklar?
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!