George Floyd gösterileri yağma ve talana dönüştü!

george floyd protestolari icin askeriye hazir durumda
Ulusal Muhafızlar

JODD.NET ÖZEL – Amerika’da 46 yaşında olan siyahi vatandaş George Floyd (Corc fıloyd)’un beyaz amerikalı bir polis tarafından boğularak öldürülmesi sonrasında Amerika’nın birçok eyaletinde çoğunluğu siyahi vatandaşlardan oluşan eylemcilerle protestolar yapıldı.

Ülke genelinde prostestolar artıyor!

Birkaç eyalet dışında diğer bölgelerde normal bir şekilde demokratik haklarını kullanarak, siyah insanlara karşı yapılan ırkçı eylemlerin artık son bulması gerektiğini savunan insanlar birkaç saatlik gösterilerin ardından dağılarak evlerine, yaşantılarına dönüyorlar.

Fakat olayların yaşandığı Minnesota’da durumlar hiç de öyle göründüğü gibi masumca değil. Eğer bir amerikan vatandaşı doğal vatandaşlık hakkını kullanarak protestosunu yapıyorsa buna kimsenin diyecek bir sözü olamaz ve kimse de karışamaz çünkü herkesin konuşma hakkı ve düşüncelerini söyleme hakkı vardır.

minnesota askeri birlikleri
minnesota askeri birlikleri

Gösteriler yağmalamaya dönüştü!

Lakin bir kimse protesto adı altında başkalarının mallarına, mülklerine, canına zarar veriyorsa o noktada işin içine kasti suç girer ve bunun ardından iyi niyet aranmaz.

Nitekim Minnesota eyaletinde George Floyd’a karşı yapılan cinayetin peşini bırakmamak için başlayan gösteriler bazı grupların -ki genelde siyahi vatandaşlar- marketleri, iş yerlerini yağmalayıp, araçları ve binaları ateşe vermesiyle birlikte güvenlik güçlerini de harekete geçirdi.

Normalde pasif halde duran ulusal güvenlik güçleri 1. dünya savaşından bu yana ilk defa aktif göreve çıkarak göstericilere karşı barikat kurdu.

minnesota george floyd protestolar
minnesota george floyd protestolar

Minnesota’nın valisi Tim Walz, twitter üzerinden yaptığı açıklamalarla halkı bilgilendirmeye çalışıyor. Ulusal güvenlik güçlerinin (Ordu) mecburiyetten aktif hale getirildiğini söyleyen Vali, bunun gerekli olduğunu çünkü George Floyd’u bahane ederek ihtiyaçlarını yağmayla karşılayan insanlar var ve bunlara engel olmak zorunda olduklarını söyledi.

Sokağa çıkma yasağı ilan edildi!

Yine başta olayların başladığı Minnesota eyaleti olmak üzere birçok eyalette hem koronavirüs nedeniyle hem de bu gösteriler nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Minnesota valisi yerel saatle 22:20’de vatandaşlarını sokağa çıkmamaları konusunda uyararak askeriyenin barışı ve düzeni sağlamak için sokaklarda olacağını hatırlattı.

Minnesota ulusal askeri birlikleri sokağa çıkma yasağı ilan edildi
Minnesota ulusal askeri birlikleri sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Yukarıdaki görselde paylaşılan mesajda “Şu anda 4100’den fazla Minnesota askerimiz ve havacımız şehrimizi ve komşumuzu korumak için görevde. Hızlı bir şekilde 10800’e doğru artmaktadır. Biz burada yaşıyoruz,burada hizmet ediyoruz ve hepimiz buradayız. ” ifadeleri kullanıldı.

Birçok eyalette akşam saat 20:00’dan sonra sokağa çıkma yasağı (curfew) ilan edilmişti. Sonradan gevşetilen bu karar tekrardan gündeme alınarak yürürlüğe girdi.

Birçok eyalette ulusal muhafızlar yetkilendirildi

Minnesota eyaletinin haricinde Ohio (ohayo), Missouri (mizöri), Wisconsin (Viskonsin) ve Tennessee (Tenısi) eyaletlerinde de ulusal muhafız birlikleri aktif hale getirilerek olaylara müdahale etmek için yetki verildi.

Bu eyaletlerin dışında da George Floyd için öldürülmesiyle alakalı protestolar devam ederken protesto boyunca hiç bir sorun yaşanmadan son buldu. Özellikle New York eyaletinde siyahi vatandaşların yaşadığı bölgelerde güvenlik güçleri her ihtimale karşı hazırda beklerken taşkınlık ya da provakasyon olmadan gösteriler tamamlandı.

0
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
George Floyd gösterileri yağma ve talana dönüştü!
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!