Green card başvuru tarihleri 2020 (başvuru şartları)

green card başvurusu A'dan Z'ye
green card

JODD.NET ÖZEL – Bir zamanlar ben de sizin gibi green card başvurusu yapmıştım. İlk başlarda ne işe yaradığını tam olarak bilmiyordum. Evet, Amerika’ya gidecek, orada yaşayacaktım belki ama bana sağlayacağı fırsatlar hakkında en ufak bir fikrim yoktu, ABD’ye gelince öğrendim. O nedenle fırsat buldukça green card başvuru tarihleri veya insanların yeşil kart çekilişi ile alakalı merak ettikleri tüm sorulara yanıt vermeye çalışıyorum.

Bu sene green card başvurusu olacak mı?

Bu konuyla alakalı her yıl çeşitli iddialar ortaya atılmaktadır. Bugüne kadar, benim green card başvurusu yaptığım yıl da dahil, bu sene yeşil kart çekilişi için son yıl olacak, önümüzdeki yıl artık çekilişi zorlaştıracaklar veya kaldıracaklar şeklinde bir sürü iddia ortaya atıldı.

Ne mi oldu? Aradan 5 yıl geçti, ben Amerika’ya geldim. Düzenimi kurdum, çalışıyorum. Halen Türkiye’den buraya gelen yeni insanlarla tanışıyorum ve geçtiğimiz sene de green card başvuruları yapıldı ve sonuçları da 6 Haziran 2020’de açıklandı. Yani bu sene de green card başvuruları olacaktır, bir problem çıkmayacaktır.

Green card başvurusu bu sene olacak mı?
Green card başvurusu bu sene olacak mı? Her ne kadar çılgın başkanımız Donald Trump geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2020 içinde green card ile alakalı şartları zorlaştıracağız, herkesi almayacağız dese de pek aldırış etmeyin. :)

Donald Trump göçmenleri sevmiyor..

Kimileri de Donald Trump’ın göçmenleri sevmediğinden dolayı green card başvurularını zorlaştırdığı, yavaş yavaş iptal edileceğini iddia ediyorlar. Haklılar mı? Kısmen. Çünkü Trump’ın göçmenleri sevmediği tüm dünyanın bildiği bir gerçektir fakat öte yandan Amerika’nın göçmenler sayesinde ayakta kaldığı da ayrı bir gerçektir.

Bakmayın siz, Trump‘ın ben Meksika sınırına duvar öreceğim, onları sınır dışı edeceğim dediğine. Tamamen şov amaçlıdır. Kendisi de biliyor bu ülkeden göçmenleri çıkardıklarında çalışacak bir Allah’ın kulunu bulamayacağını. En azından mevcut ödedikleri paralarla bu çarkın dönmeyeceğini onlar da adları gibi biliyorlar. Bu arada çılgın başkan Trump ile ilgili haberleri okumak isterseniz Donald Trump bağlantısına tıklayınız.

Diyeceksiniz ki neden halkın önünde ben göçmenleri kovacağım, onları bu ülkeye sokmayacağım gibisinden söylemlerle esip gürlüyor? İşte bunun adına Politika diyorlar. Amerika, green card olayıyla ülkesine milyonlarca insan aldı. Bunların içinden binlerce başarılı, dahi insan çıktı.

Bir yandan çeşitliliği sağlıyor diğer yandan kendisine fayda çıkarıyor. Bu arada zaten green card diye halk arasında bilinen bu vize türünün resmi kayıtlardaki adı “Çeşitlilik Vizesi” olup, ülkede her milletten insana çalışma ve oturum hakkı tanımaktadır. Eğer 2019 yılında DV2021 çekilişi için başvuru yaptıysanız green card sonuçları için aşağıdaki görsele tıklayabilirsiniz.

Green card başvuru sonuçları
Green card başvuru sonuçları

Green card başvuru şartları nelerdir?

Normalde, geçtiğimiz yıla kadar green card başvuru şartları çokta teferruatlı değildi. Sadece en az lise mezunu olmanız veya ilkokul mezunuysanız en az 3 yıllık bir çalışma belgesi göstermeniz gerekiyordu. Bunun dışında sabıkanızın temiz olması gerekiyordu. İngilizce bilmek zorunda değilsiniz. Evli veya bekar olmanız fark etmiyor.

Bütün bunlar halen geçerli olup bu sene green card başvurusu yaptığınızda geçerli pasaport bilgilerini de girmeniz istendi. İlk defa böyle bir uygulamaya geçildi ve bunun gerekçesi de geçersiz başvuruların önüne geçerek, oluşan yoğunluğu azaltmaktır.

Green card başvurusu nasıl yapılır?

Değerli dostlar! Bu konuda bir sürü yanlış bilgi bulunuyor. Öncelikle belirtmek isterim ki green card başvurusu %100 ücretsizdir. Bunun için ABD’ye veya Türkiye’deki ABD konsolosluklarına hiç bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Bu konuda bir kere hem fikir olmamız gerekiyor.

Herkesin şuradaki bağlantıda paylaştığım PDF dosyasını indirip, birkaç defa okumasını tavsiye ederim. Ayrıca ABD’nin resmi Türkiye konsolosluk internet sitesinde yer alan açıklamaları da okumanızı şiddetle tavsiye ederim. Ulaşmak için şuraya tıklayınız. Ayrıca son dakika gelişmeleri ilk öğrenmek için adamların Türkçe yayın yaptıkları Facebook, Twitter ve Youtube sayfalarını takip etmenizi de öneririm. Şimdi dönelim, kendi konumuza..

Beni arayarak ücret ödemem gerektiğini söylediler..

Hayır efendim! Kimse kusura bakmasın ama sizi arayıp da konsolosluk ücreti ödemeniz gerekiyor veya green card ücreti ödemeniz gerekiyor diyenlerin hepsi yalan söylüyordur. Çünkü ne konsolosluk ne de yeşil kart vizesi ücretli değildir. Ya dolandırıcıdılar ki özellikle yurt dışından arayanlar böyle oluyor ya da aracı firmadırlar, belirli bir ücret karşılığında size yardım edeceklerini iddia ediyorlardır.

Şahsen bu konuda kimseye ödeme yapmamanızı tavsiye ederim. Öncelikle Youtube diye bir kaynağımız var. Oraya green card başvurusu nasıl yapılır diye yazdığınız zaman, karşınıza onlarca “nasıl yapılır” videosu çıkacaktır. Bunlardan birine tıklayarak, öğrenmeye başlayabilirsiniz. İlk girdiğiniz videodaki kişi hoşunuza gitmediyse, diğerine geçin. O da iyi anlatmıyor mu? Bir başkasını deneyin ama boş yere yüzlerce hatta binlerce lira bir çekiliş için ödemeyin. Çünkü onların yapacağı ekstra bir şey yok. Onlar da sizin yapacağınız işi yapıp, sizin adınıza sizden aldıkları bilgileri gireceklerdir.

green card sahtecilikleri ve dolandırıcıları şikayet etme
green card sahtecilikleri ve dolandırıcıları şikayet etme olayını green card hakkında tüm detayların anlatıldığı PDF dosyasında ilgili bağlantılara ulaşabilirsiniz.

Hiç ingilizce bilmiyorum başvurabilir miyim?

Çok rahat bir şekilde başvurunuzu yapabilirsiniz. Klasik birkaç soru var. İşte isminizi, soyadınızı, doğum bilgilerinizi, eğitim bilgilerinizi, evli olup olmadığınızı vs.. soracaklardır. Zaten başvuru yapmak için ingilizce biliyor olmanız gerekmiyor. Bırakın başvuruyu, Amerika’ya gelmek için bile ingilizce bilmeniz gerekmiyor, kaldı ki ben bildiğiniz “SIFIR İNGİLİZCE” ile ABD’ye geldim ve şu anda çok rahat bir şekilde bütün işlemlerimi halledebiliyorum. Demem o ki ingilizce bilmiyor olmanız yanlış bir şey değildir, başvurunuza da engel değildir.

Green card başvurusu yaparken hesabımda para olmak zorunda mı?

Hayır. Kimse sizin hesap numaranızı kontrol etmiyor, edemez de. Eğer green card sonuçları açıklanır da kazanırsanız, sonrasında konsolosluk randevusuna giderseniz sizden bir ekstre isteyeceklerdir. Bunu istemelerinin nedeni ABD’ye gittiğiniz zaman ilk birkaç ay kendinizi nasıl geçindireceğiniz ile alakalıdır.

Açıkçası adamlar diyorlar ki “Bak kardeşim! Biz sana ABD’de oturum ve çalışma hakkını veriyoruz ama bize yük olmanı istemiyoruz. Ülkemize geldiğin zaman kimse sana bakmak zorunda değildir. Kimseye yük olmamak, huzuru bozmamak için kendi kendine yetiyor olabileceğini bize ispatla. En azından kağıt kürek işlemleri bitene kadar -ki genelde 1 ile 2 ay sürüyor- alışverişlerini yapabilecek kadar bize paran olduğunu göster” diyorlar. Haksızlar mı? Hayır. Herkeste para olmak zorunda mı? Hayır. Paranız yoksa suçlu musunuz? Hayır. Ama böyle bir talepleri var, geçici de olsa bunu yapmanız gerekiyor.

Ben 3 bin dolarla gelmiştim!

Ha kimisi diyor ki 20 bin dolar olmalı, kimisi diyor 15 bin dolardan aşağısı olmaz. Ben sadece 5 yıl önce, 3 bin dolar para göstererek gelmiştim. Kimse de bir sorun çıkarmadı. Hatta o zamanlarda özellikle internetteki green card yorumları okuduğumda çok moralim bozulmuştu çünkü birçok kişi “mülakat çok zor“, “mülakatı yapan kişi çok zorluyor insanları” filan demişlerdi.

Ben de sıfır ingilizce olduğu için ne yapacağımı, kara kara düşünürken mülakat günü gelip çattığında aslında durumun hiçte öyle olmadığını gördüm. Zaten siz green card kazanmışsanız adamlar sizinle ilgili birçok bilgiye sahiptir ve size kolay kolay problem çıkarmayacaklardır. Mutlaka anormal bir durum olmalı ki size green card mülakatı esnasında sorun çıkarsınlar. Ki bu da green card başvuru tarihleri geldiğinde, formu doldurmanıza engel değildir.

Green card’ı kazanınca Türkiye’ye gidip gelebilir miyim?

Evet. Size verilen çeşitlilik vizesi ile ülkenize istediğiniz gibi gidip gelebilirsiniz. Kimse size neden gidiyorsun diyemez. Bu sizin en doğal hakkınız. Neticede uçak masraflarınızı karşılayacak olan sizsiniz. Sadece Amerikan pasaportunuzu alıncaya kadar yani green card vizesi ile ülkede kaldığınız sürece en fazla 6 ayın dışında ABD dışında kalabiliyorsunuz.

Yani diyelim ki geldiniz ABD’ye ve 1 yıl kaldınız. Sonra çalışmaktan yoruldunuz ve biraz kafa dinlemek istediniz. Tüm masraflarınızı karşıladıktan sonra ülkenize gitmek istediniz ve gittiniz. İşte en fazla 5 ay 29 gün boyunca Türkiye’de kalabilirsiniz. Tam olarak 6. ay dolmadan ABD topraklarına giriş yapmış olmanız gerekiyor. Aksi taktirde green card hakkınız yanacaktır.

Türkiye’ye gidip gelmek masrafları 2’ye katlıyor

Bu arada belirtmek isterim ki eğer ekonomik durumunuz çok iyi değilse, ABD’ye geldiğinizde zorlanacaksınızdır. Şu açıdan söylüyorum; eğer normal bir işte çalışıyorsanız ve tam olarak ne yapacağınıza karar vermemişseniz Türkiye’ye gidip gelmek size çok pahalıya patlayabilir. Çünkü bir kere yolculuk masrafları var ki aktarmalı gidiyor olsanız bile Türkiye’ye en az 500 dolar uçak biletine ödeyeceksiniz.

Sonrasında Türkiye’de kaldığınız süre boyunca evinizin kirasıdır, arabanızın sigortasıdır, mevcut faturalarınızdır vs.. derken ABD’ye geri döndüğünüzde tüm faturalarınız ikiye katlanacaktır. Bu gerçeği zaten buraya geldiğiniz zaman göreceksinizdir. Yani bir umutla hele bi ayağımı atayım da sonrasında gidip gelirim hayalleriniz varsa bu kolay olmayacaktır. :)

Aslında ben konuyu uzattıkça uzatırım da çok fazla zamanınızı almak istemiyorum. Bir de hangi sorulara cevap vereceğimi tam kestiremiyorum şimdilik. O nedenle soru cevap şeklinde ilerlersek daha iyi olur diye düşünüyorum. Siz green card başvurusu başlıklı bu yazımda kafanıza takılan soruları alt kısımdaki yorum bölümünden sorun, ben de bildiğim kadarıyla, elimden geldiğince cevaplamaya çalışayım. Şimdilik hoşçakalın, bol şans dilerim herkese..

Green card başvuru tarihleri

Düzenleme (8 Haziran 2020, 12:24): Ya kusura bakmayın çünkü kendimi kaptırmış, aklıma gelen konuları bir çırpıda yazıvermişim ama 2020 yılında yapılacak green card başvuru tarihleri ile alakalı detayları paylaşmayı atlamışım. Hemen söylüyorum. Bu sene de -eğer covid-19 nedeniyle bir sorun çıkmazsa- green card başvuruları 2 Ekim 2020 ile 5 Kasım 2020 arasında yapılacaktır.

Başvuru yapacağınız resmi green card başvuru sitesi https://dvprogram.state.gov/ şeklindedir.  Lütfen bilgilerinizi paylaştığınız internet sitesinin sonundaki uzantının .gov olduğundan emin olunuz. Çünkü sadece .gov olduğu zaman doğru siteden başvuru yaptığınızı anlayabilirsiniz.

0
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
Green card başvuru tarihleri 2020 (başvuru şartları)
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Geren card çekilişi tarihleri ve mevcut başvuru sonuçları ile alakalı konuşabileceğim biri var mi telefonla?

    Cevapla
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!