Starlink projesi nedir? Starlink internet sistemi nasıl çalışır?

starlink nedir bedava internet projesi
starlink nedir bedava internet projesi

Uzay çağının içinde yaşadığımız şu günlerde, fiber internet dünyasında gün geçmiyor ki yeni bir teknolojik gelişme meydana gelmesin! Son yıllarda tüm dünyanın, ilerleyen teknoloji ile ilgili en fazla ilgi gösterdiği konulardan birisi şüphesiz ki Starlink projesi olmaya devam ediyor.

STARLİNK NEDİR?

‘Demir Adam’ ismiyle anılan ve ünlü otonom-elektrikli otomobil üretim firmasının da başındaki adam olan Elon Musk’ın; patronu olduğu Amerikan Uydu Şirketi, SpaceX tarafından dünyanın en ücra köşesine kadar dört bir yanda internet erişimi sağlanması için oluşturulan uydu takım yıldızı projesinin ismi Starlink.

John Green tarafından yazılan, “ Aynı Yıldızın Altında” kitaptan esinlenerek Starlink adı verilen projede; Yer istasyonları ile birlikte çalışacak ve seri bir şekilde binlerce adet küçük uydudan oluşacak olan uydu yıldız takımı ile ilgili yapılan açıklamalarda, bazı uyduların bilim ve keşif amaçlı, bazılarının ise ordulara satılmak için oluşturulacağı söylenilmekte.

STARLİNK’İN ÇALIŞMA MANTIĞI

Starlink’in oluşum hikayesine bakıldığında,2015 yılında projenin resmi olarak açıklaması yapılıp kamuoyuna duyuruldu ve Washington eyaletinin Redmond Kasabası’nda, uydu geliştirme tesisi açıldı. Proje, 2017 yılında tescillendi.

Şirket tarafından; Mayıs 2018 yılında, projenin yapım maliyeti 10 milyar dolar olarak açıklandı ve Nisan 2019’da ise FCC, yaklaşık 12.000 uyduyu yörüngeye yerleştirmesi için SpaceX’e izin verdi. Bu iznin hemen ardından Mayıs ayında, 60 uydu birden fırlatma aracıyla yörüngeye gönderildi.

UCUZ İNTERNET BAĞLANTISI GELİYOR

Süper hız ile uzaydan ucuz internet kullanımını sağlayacak, küresel internet kurma projesi olan Starlink; bu şekilde uzaydan internet hizmeti bant genişliğini de yüzde 50 artırmış olacak.

Böylelikle SpaceX şirketinin Mars’a insan gönderme projesi için gerekli olan mali imkan kolaylıkla bulunmuş olacağı görüşleri de hakim dünya kamuoyunda.

Elon Musk'ın yüzündeki gurur böyle görüntülendi
Elon Musk’ın yüzündeki gurur böyle görüntülendi. Uzaya gönderdiği ilk insanlı uzay aracının başarısı onu mutlu etmiş olacak ki gururu yüzünden okunabiliyor.

BAZI PÜRÜZLER DE YOK DEĞİL!

Starlink uydu internet sisteminin, dünyanın her yerine ucuz bir şekilde sunulacak olması, projenin yüksek maliyetine rağmen bir avantaj durumunda fakat internetin SpaceX kanalı ile verilip, Kablolu internet gibi kontrol edilebilir durumda olmaması, erişim kısıtlaması ya da yasakların olduğu ülkelerde nasıl kullanılacağı sorusuna halen bir cevap bulunabilmiş değil.

Recep Uysal / jodd.net

0
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
Starlink projesi nedir? Starlink internet sistemi nasıl çalışır?
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!