Bütünleme sınavı (BÜT) nedir? Bütünleme sınavına neden girilir?

bütünleme sınavı nedir
bütünleme sınavı nedir

Her gencin, orta öğretim yıllarından itibaren hayali; iyi bir üniversitenin güzel ve gelecek vaat eden bir bölümünü kazanıp, hayatını en iyi şekilde idame etmektir. Uzun süren çalışmalar sonucunda üniversite eğitimi almaya hak kazanmış olan gençler; okul hayatının başlamasıyla birlikte, alışkın oldukları yazılı-sözlü kavramlarının dışında bambaşka sınav kavramları ile de tanışılar. Bunlar; vize, final ve bütünleme (BÜT) sınavlarıdır. Vize sınavları, bir dönem içinde gerçekleştirilen ilk değerlendirme sınavı olurken, final sınavı ise ikinci ve puan etkisi vizeden daha yüksek olan değerlendirme sınavıdır. Peki, bu iki sınav dışında olup, öğrencilerin girmeyi hiç istemedikleri Bütünleme (BÜT) sınavı nedir? Ne anlama gelir? Bütünleme sınavına kimler girer?

Bütünleme (BÜT) Sınavı Nedir?

Üniversite eğitimine yeni başlamış öğrenciler ya da öğrenci adaylarının, ne anlama geldiğini merak ettiği ve öğrenciler arasında kısaltılmış ismi olan BÜT’ ün kullanımının daha yaygın olduğu bütünleme sınavı; bir eğitim dönemi içinde öğrencinin vize ve final sınavlarında başarısız olduğu ya da final sınavına giremeyip mazeretini  belgeleyemediği  takdirde, başarısız olduğu ders için girdiği sınav anlamına gelir.

Bütünleme Sınavına Neden Girilir?

Bütünleme sınavına girmek, öğrenciler için mecburi bir durum değildir. Kimi öğrenciler başarısız not almış olduğu dersi geçebilmek için girerken; kimi öğrenciler vize sınavından düşük not almış ise final sınavına girmeyip, ders çalışmak için daha uzun bir zaman olduğunu düşünerek, final sınavından hemen hemen bir hafta sonraki tarihte bütünleme sınavına girmeyi tercih edebiliyorlar. Bütünleme sınavına katılmak şart olmadığı için, bazı öğrenciler de; gerek mazeretleri olduğu için gerekse uğraşmak istemediklerinden dolayı bu sınava girmeyebiliyor ve başarısız oldukları dersi bir sonraki eğitim yılında yeniden alıyorlar ( öğrenciler arasındaki, alttan ders alma tabiri).

Önemli bir nokta da şu ki; her üniversite de bütünleme sınavı sitemi uygulanmamakta. Hatta bu durum bazen, ayni üniversitenin farklı fakülte ve bölümlerinde dahi değişkenlik göstermektedir. Kimi okul, başarısız olunan dersin geçilebilmesi için sadece bütünleme sınavı uygular; kimi okul, bütünleme sınavını tercih etmeyip sadece yaz okulu sistemini uygular. Bazı üniversiteler ise bu iki tercihi de bünyesinde barındırır. Koskoca bir yaz tatilini; okulda geçirme olasılığına karşı, bütünleme sınavı uygulamasının geçerli olduğu okulları seçmek öğrenciler için daha avantajlı bir seçenek durumunda.

Bütünleme sınavı (BÜT), final sınavının yerine geçmektir ve final notu olarak değerlendirilir. Bir dersin sınavlarının not ortalaması olarak; vize sınavının % 40’ı ve final sınavının % 60’ı esas alınmaktadır. Bütünleme sınavına, sırf ortalama notunu yükseltmek için girecek olanların bu durumu muhakkak göz önünde bulundurması gerekir. Zira geçerli olan not; final sınavından alınan not değil, bütünleme sınavından alınan not oluyor.

Konuyu genel hatları ile bu şekilde anlattıktan sonra, bütünleme sınavı ile ilgili iki küçük detayı da eklemeliyiz; eğitim dönemi içinde derslere devam zorunluluğunu ihlal edip, devamsızlık sınırını aşıp dersten kalan öğrenciler bütünleme sınavına giremezler. Şayet derse devamsızlık dışındaki sebeplerden dolayı başarısız olunmuşsa, öğrencinin dilediği kadar ders için bütünleme sınavına girmeye hakkı vardır ve ders sayısında bir sınırlandırma söz konusu değildir.

RECEP UYSAL / JODD.NET

0
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
Bütünleme sınavı (BÜT) nedir? Bütünleme sınavına neden girilir?
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!