İlaç kullanmak, kulağa veya burna damla koyma abdesti bozar mı?

ilaç abdesti bozar mı
ilaç abdesti bozar mı

Abdesti bozan durumlar başlıklı serimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. İnsanlık halidir, herkesin başına gelebilir. Bir insan ilaç kullanmak zorundaysa bu durum abdesti bozar mı? veya başka bir insanın başına da kulağa, burna ilaç damlatmak veya damla koyması gerekebilir. Bu durumda abdest bozulur mu?

Abdesti bozan durumlar arasında ilaç kullanımının yeri farklıdır. Eğer bir insan mecburen ilaç kullanıyorsa ve bu ilaç derinin üzerinde tabaka oluşturuyorsa, (mesela eliniz yanmıştır, merhem kullanmanız gerekiyor) bu durumda iki durum geçerlidir. Eğer ilacı yıkamanız tedavinize engel değilse yıkayarak, abdest almanız gerekir.

Namaz dışında kahkaha atmak veya namazda gülmek abdesti bozar mı?
Namaz dışında kahkaha atmak veya namazda gülmek abdesti bozar mı?

Tedaviniz için gerekliyse;

Eğer ilacı yıkamanız tedavinize engelse o zaman yıkamanıza gerek yoktur, o bölgeyi hafif üzerinden geçerek, temizleyebilirsiniz. Eğer hiç dokunmamanız gerekiyorsa o bölgeyi yıkamadan da abdest alabilirsiniz.

Yukarıda saydığım abdest almak ile ilgiliydi. Eğer bir insan abdest almışsa ve sonrasında kulağına veya burnuna damla damlatıyorsa bu noktada ise akıtılan ilacın ağza akıp akmadığına baklırı. Eğer ilaç ağza akmış veya boğazdan aşağı inmişse o vakit abdestiniz bozulur, yeniden abdest almanız icab eder.

Abdest ilaç kulak damla

Kadınlara özel durumlar;

Kadınlara özel bir durum olan bazen genital bölgeye konulan pamuk ıslanıp yere düşerse veya yerinde durmazsa yahut da rahme konulan ilaç yerinde kalmayarak geri gelirse o durumda da abdest bozulur ve yeniden abdest almak gerekir.

Yukarıda çok fazla uzatmadan ilaç kullanımının abdesti bozup bozmadığına değinmeye çalıştım. Farklı sorularınız olursa yorum alanından sorabilirsiniz. Daha fazla bilgiye ulaşmak için abdesti bozan haller bağlantısına tıklayınız.

0
be_end_m
BEĞENDİM
0
alki_liyorum
ALKIŞLIYORUM
0
d_ncel_y_m
DÜŞÜNCELİYİM
0
_rend_m
İĞRENDİM
0
kizdim
KIZDIM
0
_z_ld_m
ÜZÜLDÜM
İlaç kullanmak, kulağa veya burna damla koyma abdesti bozar mı?
habere yapilan yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Jodd Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!