Bu içeriğimizde bebeklerde görülen sivilce ile alakalı detaylı bilgileri sizlerle paylaşıyoruz. Bebek aknesi olarak bilinen bu durum nasıl geçer, nasıl tedavi edilir gibi bilgileri burada okuduktan sonra konu hakkında bilginiz olacaktır.
Bebek aknesi nedir?
Bebek aknesi, yeni doğan bebeklerde sıkça rastlanan bir cilt durumudur. Genellikle bebeğin yüzünde, alında, yanaklarında, burun ve çene gibi bölgelerde kırmızı veya beyaz, sivilce görünümünde küçük akneler olarak gözlemlenir.
Bebek akneleri 1 mm’den 1 cm’ye kadar değişen boyutlarda olabilir ve genellikle kabarık, içinde sıvı bulunmayan kırmızılıklar şeklinde görülür.
Bebek aknesi yalnızca yüzde değil, bazı durumlarda bebeğin boyun, üst sırt ve göğüs gibi vücudunun diğer bölümlerinde de gelişebilir ve hatta bacaklara kadar yayılabilir.
Bu durum, 0-3 ay arası bebeklerde daha sık olmak üzere, her beş yeni doğandan birinde görülür ve erkek bebeklerde biraz daha yaygındır. (https://www.jodd.net)
Bebek aknesi genellikle zararsızdır ve özel bir tedavi gerektirmez; çoğu durumda kendi kendine düzelir. Ancak, eğer akneler uzun süre devam eder veya endişe verici görünürse, bir sağlık profesyonelinin değerlendirmesi önerilir.
Bebek aknesinin nedenleri arasında bebeklerin hormon seviyelerindeki değişiklikler veya anneden geçen hormonlar olabilir, ancak kesin neden her zaman net değildir.
Bebek aknesinin bakımında nazik cilt temizliği ve onları irrite edecek, kaşındıracak şeylerden kaçınmak önemlidir. Tabii bebeğinizin durumuna göre doktora gitmeniz gerekebilir. Çok önemli bir şey değildir ancak görünmekte yarar olabilir.
Bebeklerde akne nasıl geçer?
Bebek aknesi, genellikle herhangi bir müdahale gerektirmeden kendi kendine geçen bir durumdur ve çoğunlukla iz bırakmaz.
Neonatal akne olarak bilinen tür, bir ay içinde iyileşebilir ve bazı durumlarda birkaç saat içinde bile düzelebilir.
Genel olarak, bebeklerde akne tedavisinde herhangi bir özel ürün kullanılmasına gerek yoktur; cilt için uygun pH değerine sahip dermatolojik ürünler kullanarak, hassas hijyen uygulamaları yapmak ve cildi nazikçe kurulamak yeterli olabilir.
Eğer akne iltihaplı ise ve endişe verici görünüyorsa, bu durum ciddi olabilir ve doktora danışılmalıdır. Böyle bir durumda doktor, gerekli gördüğü takdirde uygun bir ilaç önerebilir.
Bebeklerin cildi çok hassas olduğu için, evde yapılabilecek tedaviler sırasında herhangi bir tahrişe yol açabilecek ürünlerden kaçınmak önemlidir.
Bebek aknesi konusunda herhangi bir endişeniz varsa veya durum düzelmiyorsa, bir sağlık profesyoneline başvurmak en doğru yaklaşım olacaktır.